Szijjártó: Itt az ideje, hogy véget vessünk az időhúzásnak

A hét végi, mintegy 700 emberéletet követelő hajószerencsétlenséghez hasonló katasztrófák megelőzéséhez nem Európán belül, hanem Európán kívül kell keresni a megoldást - jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn, az Európai Unió külügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, hogy az ilyen tragédiák megelőzéséhez három dologra van szükség, békét, valamint gazdasági stabilitást kell teremteni a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint egy működő, a saját határait ellenőrizni képes államot kell létrehozni Líbiában.

"A tragédia világosan mutatja, hogy most már itt az ideje, hogy véget vessünk az időhúzásnak és a hosszú távú filozofálgatásnak, és gyors megoldást kell találni" - hangoztatta a magyar diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy mindezek hiányában folytatódni fognak a katasztrófák.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a szükséges feltételek, a béke megteremtése érdekében fokozni kell a harcot a terrorszervezetek ellen, a fejlesztési segélyt olyan feltételekkel kell eljuttatni Afrikába, hogy az gazdasági stabilitást teremtsen, továbbá minden támogatást meg kell adni az ENSZ különmegbízottjának, hogy Líbia működő állammá válhasson.

A politikus arról is beszélt, hogy az emberi jogok tiszteletben tartása az EU egyik legfontosabb alapértéke, azok megsértése pedig nem akkor kezdődik, amikor ezeket az embereket százasával lélekvesztőkre rakják, hanem akkor, amikor olyan helyzet áll elő, hogy el kell hagyniuk az otthonaikat.

"Ezeket az embereket nekünk abban kell segítenünk, hogy az otthonaikban emberhez méltó életet tudjanak élni" - magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.