Szijjártó: Európa felelőssége a közép-európai energiabiztonság megteremtése

Közép-Európa energiabiztonságának megteremtése nem a régió, hanem Európa felelőssége, ezért abban az Európai Uniónak is szerepet kell vállalnia - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek (V4), az Északi Tanács (NC) és a balti államok (B3) külügyminiszteri találkozóján, amely csütörtökön kezdődött és péntek délutánig tart a szlovákiai Csorbató üdülőhelyen.

A magyar politikus szerint a találkozó résztvevői közös álláspontot képviseltek abban, hogy az energiabiztonság a legforróbb kérdés Közép-Európában, és többé-kevésbé abban is, hogy Európa felelőssége is a kérdés rendezése.

"Éppen ezért jogos az az elvárás az Európai Bizottsággal szemben, hogy kapjunk végre választ arra, mely közép-európai energiaberuházások azok, amelyekhez az európai intézmények támogatást nyújtanak" - szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve: a régióban az igazi előrelépést az jelentené, ha megteremtenék az észak-déli irányú infrastruktúrát. Megjegyezte: e tekintetben eddig csak egy komoly lépés történt, s ez a Szlovákia és Magyarország közti interkonnektor megépítése volt.

Szijjártó Péter a csúcstalálkozón az európai gázellátásforrás és -útvonalak diverzifikációjának fontosságát is hangsúlyozta. "Nekünk - és azt gondoljuk, hogy Európának is - az az érdeke, hogy minél több szállítási útvonalon, minél több csövön, minél több gáz érkezzen Európába, mert így lehet biztosítani az ellátás biztonságát és az alacsony árakat is" - mutatott rá.

A magyar külügyér szerint tudvalévő, hogy Oroszország a meghiúsult Déli Áramlat helyett tervezett vezetékbe szánt gázt Törökországba kívánja szállítani, az viszont kérdés, hogy a gáz milyen útvonalon jut majd el Közép-Európába. Áprilisban ezeknek a lehetőségeknek a megvitatása céljából ötoldalú találkozóra kerül sor Budapesten, ezen a magyar, görög, szerb, macedón illetve európai uniós miniszterek vesznek majd részt - tette hozzá.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.