Szijjártó: Elhibázott a kvótarendszer koncepciója

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a kvótarendszer elhibázott koncepció, amely csak még mélyebbre visz a bevándorlási válságban, ahelyett, hogy a megoldáshoz vezetne.

Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre kifejtette: teljesen új helyzet állt elő ahhoz képest, amikor néhány hete az EU és Törökország közötti megállapodásról vitáztak, ugyanis a nyugat-balkáni országok lezárták zöldhatáraikat az illegális határátlépők előtt. Törökországgal együtt kell működni a válság kezelésében, de nem csak ezzel az országgal kell kooperálni - magyarázta.

Úgy vélte, a pénzügyi forrásokat úgy kell elosztani, hogy a nyugat-balkáni országok az egyre növekvő nyomás ellenére is betarthassák a szabályokat, Görögország is megfeleljen az előírásoknak, továbbá segíteni kell Törökországot, Jordániát, Libanont és a kurd régiót, mivel ott több millió menekült van. Az átfogó megállapodás Törökországgal viszont aktualitását vesztette a nyugat-balkáni útvonal megszüntetésével - mutatott rá.

A külügyminiszter a kvótákkal kapcsolatban kijelentette: Európa felelőssége nem abban áll, hogy idehozzák az embereket és európai életet adjanak nekik, hanem abban kell segíteni, hogy mielőbb visszakapják a régi életüket, és ehhez minél közelebb kell maradniuk az otthonukhoz, hogy a konfliktusok rendeződésével hazatérhessenek.

A kvótákról folytatott diskurzust azonban mindig meghívásként értelmezik azok, akik azon gondolkodnak, hogy idejöjjenek-e, és bátorítást jelent az embercsempészeknek - vélekedett. Mint mondta, joggal lehet attól is tartani, hogy ha arról beszélnek, önkéntes kvóta keretében százezreket hoznának Európába, akkor "lehet, hogy már megint valaki a szolidaritás hamis álcája mögé bújva felveti", hogy kötelező jelleggel osszák el őket.

A kvótareferendumot illetően Szijjártó Péter közölte: nem elfogadható, ha egyes európai intézmények kettős mércét alkalmaznak a tagállamok népszavazási kezdeményezéseiről.
Hangsúlyozta: a kvótakoncepció tartja magát Európában, még mindig sok politikus szerint jó válasz a válságra, ezért fontos világossá tenni, hogy a magyaroknak mi az álláspontja. A népszavazás így minden eddiginél aktuálisabb - vélte.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a tengeri határ megvédése nagyon összetett feladat, ezért káros az a hozzáállás az EU részéről, hogy nem foglalkozik azzal a javaslattal, amely szerint olyan európai erő jöjjön létre, amely képes lenne e feladat ellátására.

Úgy látja, ha világossá válik a Németországba igyekvők előtt, hogy ha átjutnak Görögországba, azzal még nem biztos, hogy elérik Németországot, radikálisan csökkenni fog a Németországba útnak indulók száma. Ugyanakkor folyamatosan figyelni kell, hogy nem terelődik-e el az útvonal, hiszen az embercsempészek új útvonalat kereshetnek - mondta Szijjártó Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.