Szijjártó bedobta magát, de csak égett egy nagyot az EU előtt

Észtország veszi át az Európai Unió soros elnöki posztját a jövő év második felében, miután az Egyesült Királyság lemondott a tisztség betöltéséről – így határozott a 28 tagország nagyköveti tanácsa Brüsszelben. A tagállamoknak még rá kell nyomniuk a pecsétet a döntésre. A külgazdasági és külügyminniszternek erről is a csak a menekültválság jutott az eszébe.

Jelenleg Szlovákia az EU soros elnöke, s a jövő év első felében Málta váltja a kormányközi döntéshozó fórum élén. Észtország eredetileg csak 2018. januárjában, a brit elnökségi periódust követően került volna a pozícióba, de London visszakozása miatt fél évvel előbb fogja elfoglalni a helyét.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Korábban Belgium és Magyarország is jelezte, hogy vállalna az EU soros elnöki tisztségét a britek helyett, de a jelek szerint a magyar diplomáciát irányító Szijjártó Péter a többi tagországgal való egyeztetés nélkül jelentette be a pályázatát. Szijjártó azzal érvelt, hogy Magyarország volt az első, amely sikerrel állította meg a menekültek áradatát Európa fel. Ezért a józan ész politikáján nyugvó magyar elnökség nagy hasznára lenne Európának a helyzet normalizálása érdekébe" – idézte az AFP a külgazdasági és külügyminisztert.

Hogy Szijjártó mire gondolhatott, amikor bedobta magát, az nem egészen világos. Csak remélhetjük, hogy neki is feltűnt, ami valószínűleg a nagyköveti tanács tisztségviselőinek is, hogy Magyarországon „Üzenjük Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!” felkiáltással éppen  kormányzati kampány folyik az Európai Unió ellen a menekültkvótáról szóló októberi népszavazás előtt.

Magyarország 2011 első félévében töltötte be az EU soros elnöki tisztét, még Martonyi János külügyminisztersége alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.