Szijjártó a magyar–katari gazdasági kapcsolatokról egyeztetett

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyarország és Katar közötti gazdasági együttműködésről tanácskozott Mohamed ász-Száni katari gazdasági és kereskedelmi miniszterrel - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A tárca közleménye kiemelte: a világon Katarban a legnagyobb a GDP (bruttó hazai termék) egy főre jutó értéke, és ez az ország rendelkezik a világ harmadik legnagyobb földgázvagyonával, ezért Magyarország érdekelt a kétoldalú befektetési és energetikai együttműködés fejlesztésében.

A találkozón Szijjártó Péter elmondta: az energiabiztonság jelenleg a legégetőbb kérdés Közép-Európában, ezért Magyarország keresi a diverzifikáció minden lehetőségét. Ha a tervezés alatt álló LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz terminál) megépül Horvátországban, akkor a világ elsőszámú LNG-exportőreként Katar a közép-európai gázellátás fontos szereplőjévé válhat - mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter felvetette Katar szerepvállalásának lehetőségét a Törökországból Közép-Európába irányuló gázvezeték megépítésének finanszírozásában is.

A miniszterek beszéltek a magyar élő állat, zöldség és gabona katari exportjának növeléséről is.

Mivel az Egyesült Államok központi parancsnokságának regionális bázisa Katarban van, Szijjártó Péter tájékoztatta partnerét arról is, hogy Magyarország május végétől katonákat küld a kurd régióba, hogy hozzájáruljon az Iszlám Állam elleni harc sikeréhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.