Szijjártó: a külpolitika feladata a gazdasági érdekek érvényesítése

Támogatták az Országgyűlés szakbizottságai Szijjártó Péter kinevezését külgazdasági és külügyminiszterré. A fideszes politikus kiállt a paksi bővítés mellett, és közölte: Bill Clintont – aki Orbán Viktort bírálta – alaposan átverték.

A külpolitika is gazdasági kérdés az új területgazda szerint
A külpolitika is gazdasági kérdés az új területgazda szerint
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A magyar külpolitikát meg kell újítani az új világrend követelményeinek megfelelően, így a külpolitika feladatának a magyar gazdasági érdekek érvényesítésének kell lennie – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-jelölt a parlamenti bizottsági meghallgatáson. Az Országgyűlés külügyi, európai ügyek, gazdasági és nemzeti összetartozás bizottsága együttes ülésén a Külügyminisztérium jelenlegi parlamenti államtitkára kiemelte: belátható időn belül Magyarországnak az élre kell állnia az EU-ban az export GDP-hez mért aránya tekintetében, továbbá Közép-Európában az egy főre jutó külföldi közvetlen működő tőke szempontjából.

Az államtitkár az MTI jelentése szerint kifejtette, hogy a keleti nyitás keretében dinamikusan növelni kell a magyar jelenlétet a külpiacokon, és beruházásokat kell az országba vonzani, ám emellett továbbra is figyelni kell az EU és az Egyesült Államok piacaira. Úgy vélte, ha egyoldalú a kivitel szerkezete, ez kiszolgáltatottsághoz vezet. Szijjártó hozzátette, az EU előtt álló kihívások rávilágítottak arra, hogy a bezárkózás nem jó stratégia, szoros kapcsolatot kell kiépíteni más régiókkal. Magyarország támogatja az unió bővítését, a Nyugat-Balkán integrációját fel kell gyorsítani. A keleti partnerségi kezdeményezést is folytatni kell az ésszerűség alapján, vagyis nem általános perspektívát, hanem országspecifikus programokat kell kínálni.

A képviselők az expozé után több mint egy órán át kérdezték Szijjártó Pétert, aki csaknem egy órán keresztül válaszolt nekik. Többen is felvetették a paksi atomerőmű-bővítés és az energiabiztonság kérdését. A miniszterjelölt közölte, hogy a paksi beruházást a magyar energiabiztonság egyik fontos sarokkövének tartja, ezért nem kell felülbírálni az erről hozott döntést. Szólt arról is, hogy az ukrajnai válság világosan rámutatott: az EU előtt álló egyik legnagyobb kihívás az energiabiztonság. A legjobb diverzifikációs eszköz a Nabucco-projekt lett volna – folytatta –, de az kudarcra lett ítélve, és bár a Déli Áramlat gázvezeték a forrásokat nem diverzifikálja, az útvonalakat igen.

Az Együtt-PM-es független képviselő, Szelényi Zsuzsanna felvetette Bill Clinton volt amerikai elnöknek Orbán Viktor miniszterelnökre tett kritikus megjegyzéseit, amire a külügyminiszter-jelölt úgy válaszolt: akik informálták, „alaposan átverték" Clintont, inkább meg kellett volna keresnie azokat az amerikai vállalatvezetőket, akiknek a cége jelen van Magyarországon, mert a magyar–amerikai gazdasági kapcsolatok története sikertörténet. Clinton egy amerikai tévéműsorban Orbánra utalva úgy fogalmazott: „Szereti a tekintélyelvű kapitalizmust, de ezzel valójában csak azt mondja, hogy soha nem akar kiszállni a hatalomból. Örökre maradni akar és pénzt."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.