Szigorúbban ellenőriznék a német pilótákat

Szúrópróbaszerű ellenőrzéseknek vetik alá a pilótákat Németországban, hogy kiszűrjék az esetleges gyógyszer,- vagy a kábítószer- használatot. Az intézkedést közel egy évvel a Germanwings gépének lezuhanása után vezették be, miután bebizonyosodott, hogy a pilóta depressziója miatt szándékosan vezette repülőgépét egy hegynek - számolt be a Süddeutsche Zeitung szombati száma.
A müncheni lap egy dokumentumot idéz, amely intézkedések sorát vázolja fel, amiket pénteken jóváhagytak Berlinben. A tervezett újítások feltehetően május végén kerülnek bevezetésre - írta a Local. A német parlament alsóházának, a Bundestagnak még jóvá kell hagynia az új teszteket.

Carsten Spohr, a Lufthansa vezetője - a Germanwings is ennek a tulajdonában van - 2015 májusában bejelentette, hogy meglepetésszerű ellenőrzéseket terveznek a társaság pilótáinak esetében.

Spohr az után tette a bejelentést, hogy 2015. március 24-én a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járata 150 emberrel a fedélzetén lezuhant. A repülőgépet a pilóta, a 27 éves  Andreas Lubitz nekivezette az Alpoknak. A vizsgálat során kiderült, hogy Lubitz depresszióban szenvedett, a légitársaságnak tudomása volt az egészségügyi problémáiról. 

A katasztrófa komoly kérdéseket vetett fel Németországban a magánélet védelme és a közbiztonság kérdéskörében, mivel sokan foglalkoztak azzal, a légitársaság miért nem tett semmit, hogy megakadályozza a szerencsétlenséget. 

A hivatkozott dokumentum szerint a légitársaságoknak biztosítaniuk kell, hogy csak olyan munkavállalókat engedjenek repülni, akik biztosítani tudják a biztonságos utazást.

Az ellenőrzések azt szűrnék ki, hogy a pilóta "nem áll gyógyszer, alkohol vagy más pszichotikus szer hatása alatt", amennyiben kétségek merülnek fel a képességeit illetően.

2015 júliusában az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) javasolta, hogy a pilóták több orvosi ellenőrzésen essenek át, többek között pszichológiai teszteken is. Javasolta továbbá, hogy a pilótafülkében mindig két ember tartózkodjon. Ezt az EU még nem vezette be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.