Öt golyó Magyarosi hátába

A terrorizmussal gyanúsított két férfit a Chonchocoróba, Bolívia legszigorúbban őrzött börtönébe vinnék, ahol a hivatalos indok szerint nagyobb biztonság vár rájuk. A helyi parlamenti vizsgálóbizottság szerint az állítólagos terrorcsoport igazi kulcsfigurája nem a Santa Cruzban agyonlőtt Eduardo Rózsa Flores, hanem a korábban a Székely Légió vezetőjeként azonosított Révész Tibor volt.

Tóásó Előd és Mario Tadic áthelyezését kérelmezte egy biztonságosabb börtönbe a La Paz-i San Pedro büntetés-végrehajtási intézmény igazgatója – jelentette pénteken a bolíviai sajtó.

A Los Tiempos című lap pénteki internetes kiadása szerint a kérelmet az igazgató már benyújtotta a bíróságnak, de döntés még nem született. A terrorizmussal gyanúsított két férfit a Chonchocoróba,  Bolívia legszigorúbban őrzött börtönébe vinnék, ahol a hivatalos indok szerint jobb körülmények között, és nagyobb biztonságban lennének. Az intézmény a fővárostól mintegy 30 kilométerre fekszik. Tóásó ügyvédei már előzőleg közölték, hogy nem értenek egyet a lépéssel, mert így megszakad közvetlen kapcsolatuk az életét féltő  magyar fiatalemberrel, akivel egy megfelelő tolmács révén már jól  tudnak beszélni.

A bolíviai parlamenti vizsgálóbizottság ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy a terrorizmussal gyanúsított, és április 14-én erőszakkal felszámolt csoport igazi kulcsfigurája nem a Santa Cruzban agyonlőtt Rózsa Flores Eduardo, hanem a korábban a Székely Légió vezetőjeként azonosított Révész Tibor volt. Róla az El Deber című lap már pár napja megírta, hogy az interneten embereket toborzott Rózsa Floresnek. Felhívásában arra buzdított, hogy jelentkezzen mindenki, aki "fizikailag és szellemileg felkészültnek érzi magát", hogy támogasson Santa Cruzban egy védelmi és felszabadító akciót.

César Navarro, a parlamenti különbizottság kormánypárti elnöke  és Bernardo Montenegro, az egyik ellenzéki tagja megerősítette, hogy Révész Tibor is járt Santa Cruzban, de "egyelőre még ismeretlen okból" távozott, és azt az öt embert hagyta hátra, aki közül hármat  később agyonlőttek, kettőt elfogtak. Tudomásuk szerint Révész  jelenleg Magyarországon tartózkodik. Navarro nem zárta ki, hogy lépéseket tegyenek a kapcsolat felvételére Révésszel, valamint más magyarokkal és egy szlovák állampolgárral, akik feltehetőleg szintén kapcsolatban álltak Rózsa Flores csoportjával.

A La Prensa című lap a megszerzett ballisztikai vizsgálati  jelentés alapján azt állítja, hogy a csoport tagjai közül ketten  használták a fegyverüket, és összesen öt lövést adtak le, amikor arendőrség különleges osztaga rájuk tört. A szakértők az április 16-i események után hat nappal, 22-én végezték el a vizsgálatot. A szállodai szobák addig zárva voltak, de volt egy kisebb takarítás: állítólag a vért mosták fel. A jelentést május 8-án adták át az  ügyészségnek.

Az egy folyosón, sorban egymás mellett lévő szobákból Rózsa Floresének az ajtaját berobbantották a kommandósok, és ott 14 lövésnyom volt. Ebből hét Rózsa Flores testét érte, s innen nem volt lövés ellenkező irányba.

A mellette lévő szobában az ír Michael Dwyer lakott, aki  Montenegro képviselő szerint Rózsa Flores bizalmi embere volt. Az ő  szobájában a rendőrök állítólag öt lövést adtak le, s a biztonsági szolgálatra kiképzett ír kétszer tudott visszalőni, de csak a  folyosó szemközti falát találta el. A La Prensa azt írja, hogy a kommandósok itt ötször lőttek, a következő mondatban viszont azt, hogy az ír testében hat golyó volt, de ezt az ellentmondást nem  oldja fel a sajtóbeszámoló.

A következő szoba Magyarosi Árpádé volt; ebben hétszer lőttek a kommandósok. Hat találta el, ötöt ebből Magyarosi a hátába kapott, ennek ellenére a férfi vissza tudott lőni. Az ő lövései sem okoztak kárt a támadókban a tudósítás szerint.

Tóásó szobája 14 lövésnyomot mutatott, noha ő a földre vetette magát, és a tarkójára kulcsolta a kezét. Mint ügyészségi  vallomásában elmondta, szerinte ennek köszönheti az életét, bár a súlyos verést nem kerülte el.

Az utolsó lerohant szoba Mario Tadicé volt. Ott nem találtak lövésnyomot a La Prensa beszámolója szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.