Szigorított fegyház a cseh romák támadóinak

Első fokú ítéletet hirdettek szerdán az észak-morvaországi Ostravában abban a perben, amelyben az ottani roma család ellen tavaly elkövetett Molotov-koktélos támadás végrehajtóit vonták felelősségre. Három vádlott egyenként huszonkét, negyedik társuk pedig húszesztendős szigorított börtönbüntest kapott. A szakértők szerint precedensértékű ítélet született, a védőügyvédek viszont szociális kivégzést emlegetnek.

Ezen kívül a vádlottak tízmillió korona (hozzávetőleg százmillió forint) kártérítést kötelesek fizetni a sértetteknek. Brigita Bilíková ügyésznő szerint a történtek messze túllépték a hétköznapi bűncselekmények határait, nert társadalmi szempontból rendkívül veszélyesek. – Örülök annak, hogy a bíróság is igy minősített – nyilatkozta. Mind a négy védőügyvéd a helyszínen azonnal fellebbezett a szerintük elfogadhatatlanul szigorú ítéletek miatt. – Nem igazságszolgáltatás, hanem szociális kivégzés tanúi voltunk – jelentette ki az egyikük indulatosan. A vádlottak az utolsó szó jogán azt bizonygatták, hogy nem akarták megölni a romákat, a támadással csupán a lopásaikat és más bűncselekményeiket torolták meg. – Egyébként mi nem vagyunk fajgyűlölők – ismételgette Jaromír Lukes, az egyik vádlott.

Az ügyész azonban videofelvételekkel és más dokumentumokkal igazolta, hogy valamennyien részt vettek a betiltott, szélsőjobboldali Munkáspárt (Delnícka strana) romaellenes megmozdulásain, továbbá más törvénytelen rendezvényein. Rámutatott arra is, hogy a gyujtogatás időpontját Hitler halálának 120.évfordulójára időzítették. A védőügyvédek azt indítványozták, hogy a gyilkossági kísérlet vádját testi sértésre minősítsék át, mert a vádlottak hirtelen felindultságból és nem fajgyűlöletből cselekedtek. Ezt az indítványukat a bíró elutasította.

Zdenek Zboril neves prágai bírósági szakértő precedensértékű döntésnek minősítette az ítéletet, mert más európai országokhoz hasonlóan Csehországban is aggasztóan  szaporodnak a szélsőséges, elsősorban a fajgyűlölő megnyilvánulások, amelyek ellen minden törvényes eszközzel fel kell lépni. --A bíróság ezt tette – hangsúlyozta.

A négy cseh fiatal tavaly tavasszal az Ostravához közeli Vítkovban éjjel Molotov-koktélt dobott az egyik roma család házába. A kétéves Natasa maradandó égési sérüléseket szenvedett, hetekig volt közvetlen életveszélyben. Azóta már többször megműtötték és alighanem az élete végéig további orvosi beavatkozások várnak rá. Szüleit csaknem fél évig ápolták a megyeszékhely kórházában.

A faji indítékú gyilkossági kísérlettel vádolt David Vaculik, Jaromir Lukes, Ivo Müller és Václav Cojacaru (b-j) az ítélethirdetését hallgatja egy ostravai a tárgyalóteremben 2010. oktber 20-án
Ostrava, 2010. október 20. A faji indítékú gyilkossági kísérlettel vádolt David VACULIK, Jaromir LUKES, Ivo MÜLLER és Václav COJACARU (b-j) az ítélethirdetését hallgatja egy ostravai a tárgyalóteremben 2010. oktber 20-án. Vaculik, Lukes és Müller egyaránt 22 év, Cojocaru 20 év börtönbüntetést kapott, amiért 2009 áprilisában Molotov-koktélokkal felgyújtotta egy roma család házát az észak-morvaországi Vítkovban. A család kétéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett, testfelületének 80 százaléka megégett, hónapokon át súlyos állapottban volt, és a szülők is kórházI ápolásra szorultak. (MTI/AP/Petr David Josek)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.