Jogkorlátozás jöhet a terror után

Kanada szigorú törvényekkel akar válaszolni a szerdai ottawai lövöldözésre, amelyben egy szélsőséges iszlamista férfi megölt egy katonát, egy másikat pedig megsebesített. Stephen Harper miniszterelnök és kormánya arra készül, hogy terrorizmus ellenes törvényeket hoz, amelyekkel a kritikusok szerint korlátozni fogja a polgári jogokat egy olyan országban, amely büszke nyitottságára.

Kanada fővárosában, Ottawában megemlékezést tartottak a szerdán elhunyt Nathan Cirillo emlékére. Stephen Harper miniszterelnök csatlakozott a tömeghez a nemzeti háborús emlékműnél, hogy tiszteletét fejezze ki a meggyilkolt tizedes előtt, akit szerdán lőtt le egy zavart elméjű, kábítószerfüggő, szélsőséges iszlamista férfi

Harper és kormánya ígéretet tett, hogy szigorítanak a terrorizmus elleni jogszabályokon. Harper és a konzervatívok már a támadás előtt dolgoztak a törvényeken, mert a közvélemény-kutatások azt mutatták, a kanadaiak többsége már nem bízik abban, hogy a biztonsági szolgálatok meg tudják védeni őket az esetleges támadásoktól.

Kanadát a héten két napon belül két terrortámadás is érte. Hétfőn egy muzulmán hitre áttért férfi, a 25 éves Martin Couture-Rouleau Montrealban elgázolt két katonát, akik közül az egyik meghalt, a másik pedig megsebesült. A férfivel – akinek az útlevelét még júliusban elkobozták, amikor Törökországba akart menni – a rendőrök végeztek.

Szerdán Michael Zehaf-Bibeau támadta meg az ottawai parlamentet. Őt ismerték is szélsőségesként, de nem szerepelt azon a megfigyelési listán, amelyet a titkosszolgálatok állítottak össze a nagy kockázatot jelentő személyekről. Zehaf-Bibeau szintén egy katonát megölt, egy másikat pedig megsebesített, majd behatolt a parlament épületébe, ahol az ellene indított hajtóvadászatban lelőtték.

A hatóságok szerint – írja a Reuters – nem volt semmilyen kapcsolat a korábban Montreálban történt gyilkosság és az Ottawában lelőtt katona halála között. A két támadó nem ismerte egymást.

Kanada igazságügyi minisztere, Peter McKay elmondta, hogy a kormány a lehető leggyorsabban szigorítani akar, így keresik a lehetőséget a büntető törvénykönyv módosítására. Ez a módosítás McKay szerint főleg a terrorcselekmények megelőzéséről szólna.

A javaslatokat várhatóan a jövő héten terjesztik a törvényhozás elé, de a későbbiekben is több olyan módosítást nyújthatnak be, amelyek nagyobb jogkörrel ruházzák fel a biztonsági- és a titkosszolgálatokat. A kanadai baloldal nemtetszésének adott hangot, mert szerintük a polgári szabadságjogokon esik csorba a keményebb rendőri hatáskör kiszélesítésével.

A két támadás miatt Kanadában érezhetően nőtt muzulmán-ellenesség. Cold Lake-ben ismeretlenek betörték egy mecset ablakait, és vörös festékkel festették rá, hogy „Húzzatok haza!" és „Kanada." Ez a város ad otthont egy katonai bázisnak is, ahonnan az észak-amerikai ország vadászgépeket küldött, hogy részt vegyenek a szunnita szélsőséges Iszlám Állam elleni harcban.

Syed Soharwardy, a Muszlimok Az Erőszak Ellen szervezet alapítója megemlékezést szervezett a meggyilkolt katonákért. Szerinte a vandalizmus azt mutatja, hogy mennyire törékeny a helyzet. A szervezet vezetője kérte a muzulmánokat,  hogy jelentsenek mindennemű zaklatást a rendőrségen. Az eseményen elítélték az iszlamisták által elkövetett gyilkosságokat is.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.