Szigetvita: megszakadt az egyeztetés a forródrótról

Elhalasztották a Japán és Kína közti véletlen tengeri összeütközések elkerülésére tervezett kommunikációs rendszerről, a japán–kínai forródrótról szóló megállapodás előkészítését. A japán rendőrség ideiglenesen átcsoportosította erőit.

Elhalasztották a Japán és Kína közti véletlen tengeri összeütközések elkerülésére tervezett kommunikációs rendszerről, a japán–kínai forródrótról szóló megállapodás előkészítését - jelentette a Jomiuri Simbun című japán lapra hivatkozva hétfőn a kínai Global Times.

A megállapodást eredetileg az év végéig szerették volna tető alá hozni, de a megbeszéléseket felfüggesztették - tudta meg a japán lap, amely szerint kínai részről álltak el a folytatástól. A valószínű ok, hogy Tokió a Kelet-kínai-tengeren lévő, vitatott hovatartozású Tiaojü (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigetek államosítása mellett döntött. Az eredeti – júniusban egyeztetett – elképzelés szerint a felek egymás tájékoztatására forródrótot hoztak volna létre, illetve közös rádiófrekvenciában állapodtak volna meg, amelyet hajóik találkozásakor használnának. A két ország katonai vezetői évente egyszeri találkozójának tervéről is szó volt.

A Global Times által megszólaltatott szakértők szerint Peking vélhetően a nagyobb nyomásgyakorlás szándékával döntött a tárgyalások elhalasztásáról, de Tokiót hibáztatják, mert – úgymond – "kiprovokálta" a Tiaojü-szigetek körüli vitát.

Kínának hasonló megállapodása egyébként már van az Egyesült Államokkal, Dél-Koreával és Oroszországgal – írja a lap, s egyben idézi azokat az amerikai forrásokat, amelyek szerint a héten Richard L. Armitage volt amerikai külügyminiszter-helyettes más volt nemzetbiztonsági tisztviselőkkel Japánba és Kínába készül, hogy a feszültég enyhítésére törekedve közvetítsen a két ország között.

Szintén a Jomirui Simbun számot be arról, hogy időleges átcsoportosítást hajt végre a japán rendőrség, hogy erősítse a Japán ellenőrzés alatt álló, de Kína által sajátjának tekintett kelet-kínai-tengeri szigetcsoport környékén végzett biztonsági tevékenységét.

Az országos rendőr-főkapitányság arra utasította Kanagava és Oszak prefektúra rendfenntartó erőit, hogy néhány munkatársukat időlegesen a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojö (Diaoyu) néven ismert szigetek felett közigazgatást gyakorló Okinava prefektúrába vezényeljék át. Az átcsoportosított rendőrök a japán parti őrség őrjáratait fogják segíteni annak érdekében, hogy megakadályozzák a nem engedélyezett partraszállásokat és minden más törvénytelen tevékenységet a szigeteken és az azokat övező vizeken – írta a Jomiuri rendőrségi forrásokra hivatkozva, hozzátéve, hogy a közeljövőben tokiói rendőrök is érkezhetnek Okinavára.

Az okinavai rendőrség a közelmúltban kérte a többi prefektúra segítségét, mivel a szigetvita fellángolása óta nem tudott lépést tartani megnövekedett feladataival. A szigetek parti vizeire – amelyek Japán szerint fennhatósága alá tartoznak – az elmúlt hónapokban számos kínai és tajvani hajó hatolt be, a kormányzati tiltás ellenére a szárazföldön több ízben partra szálltak kínai és japán nacionalista aktivisták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.