Szigetvita: Japánnak van bizonyítéka a tűzvezető radarra

Japán nyilvánosságra hozhatja azokat a bizonyítékokat, melyek alátámasztják, hogy egy kínai hadihajó tűzvezető radart irányított egy japán hadihajóra a Kelet-kínai-tengeren, a vitatott hovatartozású szigetek közelében.

Kína tagadta a vádakat, Tokió ezután jelentette be, hogy esetleg bemutatják az adatokat, de egyelőre még mérlegelik, hogy mennyit. Peking azt állítja, hogy hadihajójuk egy átlagos radart használt, Japán szerint viszont tűzvezető radarral fogta be a hajót, írja a BBC.

Abe Shindzó japán miniszterelnök pénteken felszólította Pekinget, hogy ismerje be a január 30-án történteket és kérjen bocsánatot. Korábban Onodera Icunori japán védelmi miniszter azt is elmondta, hogy január 19-én egy másik kínai hajó egy hasonló radarral egy katonai helikoptert is befogott. A kínai védelmi minisztérium szerint viszont Japán állításai „ellentmondanak a tényeknek”, és felszólították Tokiót, hogy ne szítsa tovább a feszültséget a Kelet-kínai-tengerben fekvő szigetek miatt.

A múlt hónapban történt incidens idején volt a két fél a legközelebb ahhoz, hogy tüzeljenek egymásra a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert szigetek miatt. A szigetek Japán fennhatóság alá tartoznak, de Kínán kívül Tajvan is magának követeli őket. A helyzet tavaly szeptemberben mérgesedett el, amikor a sziget néhány tagját a japán kormány megvásárolta egy japán magántulajdonostól. Azóta a kínai hajók folyamatosan a szigetek körül hajóznak, Japán állítása szerint megsértve ezzel felségvizeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.