Szidja a kormány a gyorshajtókat, mint a bokrot

Megszégyenítő óriásplakátokkal próbálnak javítani a közlekedés biztonságán Ausztráliában. Durva jelzőkből nincs hiány.

A Dél-Ausztrália szövetségi államban elindított kampány vizuálisan jelenít meg olyan szavakat, amelyek a legközelebb állnak a célcsoport mindennapi beszédstílusához. A táblákon egyebek közt a következő felirat olvasható: NE VEZESS ÚGY, MINT EGY... - és következik egy rajzolt kakas. Az angol cock szó a kakason kívül közönséges megfogalmazásban hímvesszőt is jelent, így a tábla arra kéri az autósokat, ne vezessenek úgy, mint egy „pöcs”.

Más plakátokon a kakas helyett más rajzok szerepelnek, hasonló jelentéssel. (Az nem világos, hogy az Ausztráliában körülbelül „seggfej” jelentésű „wanker” szót a hatóságok mivel illusztrálták.)

Bár Jennifer Rankine dél-ausztrál közlekedésbiztonsági miniszter szerint a „humoros” és „életszerű” nyelvezetet használó táblákat jól fogadja a célcsoport, egy parlamenti képviselő, Bob Such eltávolításukat követelte, mondván, közönséges megnyilvánulások népszerűsítéséről van szó. Válaszában Rankine elutasította a vádakat. A miniszter asszony szerint egyrészt szubjektív, ki mennyire talál sértőnek egy-egy szót, másrészt a kampány bátorító eredményeket mutat. Tizenöt százalékkal csökkent a gyorshajtók, öt százalékkal az ittas vezetők és kilenc százalékkal azok száma, akik nem kapcsolják be a biztonsági övet, a megkérdezettek 55 százaléka pedig azt mondta, hogy a táblák láttán figyelmezteti társait, vezessenek szabályosan – hívta fel a figyelmet a Rankine.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.