Szexvád az ENSZ-békefenntartók ellen

Négy uruguayi katona Haitin erőszakolt meg egy 18 éves fiút. „Semmi probléma” – mondták neki nevetgélve spanyolul, miközben a karját hátracsavarva hasra fektették.

Élesen elítélte Michel Martelly haiti elnök az ENSZ országába vezényelt békefenntartó erőit, miután napvilágot láttak az első hírek arról, hogy négy uruguayi haditengerész egy katonai támaszponton megtámadott és megerőszakolt egy 18 éves fiút. Bár az elnöki hivatal még várja az üggyel kapcsolatos jelentést a világszervezettől, Martelly tárgyalásra szólította fel a békefenntartók parancsnokságát, hogy a jövőben „ne történhessenek meg hasonló esetek”.

A mobiltelefonnal rögzített felvételek tanúsága szerint a négy uruguayi haditengerész egy barakkban nyomta le az ágyra a 18 éves áldozatot. „Semmi probléma” – mondták neki nevetgélve spanyolul, miközben hasra fektették és hátracsavarták a karját. A kamera ezután vad mozgásba kezdett, így nem világos, mi történik.

A négy békefenntartót a feltételezett bűncselekmény helyszínén, Port-Salut-ben őrzik a vizsgálat lezárulásáig. Hétfőn az ország délkeleti részén fekvő kikötővárosban tüntetést tartottak az ENSZ ellen; a világszervezet helyi vezetősége a múlt héten, az áldozat feljelentése nyomán szerzett tudomást az esetről.

Haitira 2004-ben érkeztek az ENSZ-békefenntartók, miután az ország első demokratikusan választott elnökét, Jean-Bertrand Aristide-et egy erőszakos felkelésben elűzték a hatalomból. A szigetlakók és az ENSZ-katonák között mindig is nagyon feszült volt a viszony: a közkeletű vád szerint a békefenntartók sok esetben indokolatlanul kemény kézzel vigyáznak a rendre. Ezt a helyzetet feszélyezte tovább a tavalyi kolerajárvány, amely a 6200 halálos áldozat mellett 438 ezer embert fertőzött meg. Behurcolásáért Haiti hatóságai a Nepálból jött ENSZ-erőket teszik felelőssé.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.