Szexuális ragadozó a volánnál

A női utasát hétvégén megerőszakoló indiai taxisofőr szexuális ragadozó volt, akinek többször is meggyűlt a baja a helyi hatóságokkal. Közben Indiában értetlenül állnak az előtt, hogy miként szállíthatott utasokat a Magyarországon is egyre népszerűbb Uber sofőrje.
Shiv Kumar Yadav Uber-sofőr a rendőrök gyűrűjében Újdelhiben
Shiv Kumar Yadav Uber-sofőr a rendőrök gyűrűjében Újdelhiben
Szaurabh Dasz / MTI/AP

Amikor Shiv Kumar Yadav megjelent indiai szülőfalujában, a nők sietve hazaindultak, majd gondosan bereteszelték maguk mögött az ajtót. A 32 éves Uber-taxist szexuális ragadozóként tartották számon, aki számos alkalommal zaklatott nőket. A nemi erőszakkal vádolt férfi letartóztatásának híre csak most jutott el Ram Nagarba, ahol a Hindustan Times beszámolója szerint örömtáncot jártak, és imát mondtak a helyi szentélyben.

A dél-ázsiai országban az emberek nem értik, hogy miként kerülhetett be a közösségi taxizás úttörőjeként ismert Uber rendszerébe olyan sofőr, akinek nem a múlt hét végén megerőszakolt, 25 éves nő volt az első áldozata. A nemi erőszak eseteivel kiemelten foglalkozó indiai sajtóban sorra látnak napvilágot sötét részletek a férfi múltjából: tavaly fél évet töltött előzetes letartóztatásban nemi erőszak vádja miatt, 2011-ben pedig szintén erőszakért jelentették fel. Ezenkívül engedély nélküli fegyverviselés és lopás miatt is meggyűlt a baja a hatóságokkal.

Igazi döbbenetet azonban az váltott ki, hogy szerdán kiderült, egy másik nő is utazott a férfi autójában november végén, aki panaszt is tett az Ubernél. A Twitteren közölt beszámoló szerint rendkívül kényelmetlenül érezte magát, miután az út során Yadav folyamatosan bámulta őt. A Times of Indiának nyilatkozó nő szerint a cég megígérte, utánanéznek a dolognak, ám úgy tűnik, nem cselekedtek elég gyorsan. A Ubert azóta felfüggesztették Újdelhiben, és vizsgálják, miként juthatott erkölcsi bizonyítványhoz a sofőr.

Az utasok körében népszerű, közel 50 országban jelen lévő amerikai cégnek közel sem ez az első ilyen botránya. Idén két sofőr is elrabolta női utasát Los Angelesben, San Franciscóban pedig kalapáccsal támadt rá egy sofőr az utasára, miután az kérdőre vonta az útvonal miatt. Mindkét nyugati parti városban az ügyészségek az Uber kitiltását eredményező fellépésre készülnek. Spanyolországban átmenetileg fel is függesztették a cég tevékenységét, Thaiföldön is hasonló helyzet fenyeget.

Hiába hirdeti weboldalán az Uber, hogy „a legbiztonságosabb utazást biztosítja”, sokan megkérdőjelezik a szűrési rendszer hatékonyságát. Az utast és sofőrt egy okostelefonos applikáció segítségével összehozó, a hagyományos taxis vállalkozásokat komoly kihívás elé állító cég állítja, minden sofőrtől kérnek erkölcsi bizonyítványt – így Magyarországon is –, és alaposan utánanéznek a jelentkező múltjának. Ám az ellenőrzést csak az adott országban rendelkezésre álló jogi keretek között tehetik meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.