Szexuális nevelést is oktatnak a középiskolák

A diákok tanrendjében októbertől 66 vajdasági középiskolában szerepel majd a szexuális nevelés. A tavalyi kísérleti év után, amikor tíz középiskolában folyt ilyen jellegű oktatás, az idén hetven iskola – a vajdasági középiskolák nyolcvan százaléka – jelezte, hogy a következő évben részt venne a projektben, de négy iskola nem felelt meg a pályázati kiírásnak. A szexuális neveléssel kapcsolatos órákat olyan tanárok, pszichológusok és pedagógusok tartják, akik elvégezték a Vajdasági Közegészségügyi Intézet képzését. Az intézet felmérése szerint minden nyolcadik középiskolás diák aktív nemi életet él, de mindössze négy százalékuk fordul egészségügyi szakemberhez. Azonkívül, hogy tapasztalatlanok és tájékozatlanok e téren, a szülőktől és az iskolától sem kapják meg a szükséges felvilágosítást.

Marinika Tepics tartományi sport- és ifjúsági államtitkár elmondása szerint szexuális nevelést jelenleg csak a középiskolákban oktatnak, de a szakemberek úgy vélik, hogy ezt már az általános iskolai oktatás végén el kellene kezdeni. A szexuális nevelés célja a felvilágosítás: ezeken az órákon a diákok főleg a védekezésről, a nemi élettel járó kockázatokról, de párkapcsolati kérdésekről is hallhatnak. Tepics szerint az alapvető cél úgy felkészíteni a fiatalokat a felnőtt életre, hogy minél kevesebb legyen a nem kívánt terhesség és a nemi betegség.

A szülők, a tanárok és a diákok nagy érdeklődése miatt hamarosan kezdeményezik az általános oktatásról szóló törvény módosítását is, hogy szexuális nevelés tantárgyat ne csak a Vajdaságban, hanem minden szer biai iskolában oktathassanak a tanárok. Ahol már tavaly is folyt szexuális nevelés, ott a tanárok tapasztalatai szerint a gimnáziumba járó diákok igen magabiztosan, míg a falusi környezetben élő középiskolások jóval visszafogottabban viselkedtek az órákon. A tanulók főként az első nőgyógyászati vagy urológiai vizsgálat felől érdeklődtek, de azt is szerették volna megtudni: mi a szerelem, hogyan kell kezelni a féltékenységet, és mikor beszélhetünk erőszakos, agresszív viselkedésről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.