A Knox-peren múlik Olaszország szavahihetősége

Megkezdődött szerdán Rómában az olasz legfelső bíróságon Meredith Kerchner brit diáklány hét és fél évvel ezelőtti perugiai meggyilkolásának új fellebbviteli tárgyalása. A vád szerint a gyilkosságot hárman követték el egy aberrált szexuális aktus során. A fő vádlott, Amanda Knox Seattle-i otthonában várja, hogy az újabb fellebbezésében döntés szülessen.
Kerchner volt lakótársa, az amerikai Knox és Knox akkori barátja, az olasz Raffaele Sollecito szabadlábon védekezhet, miután 2011-ben, négy év börtön után a fellebbezésüket a bíróság elfogadta, nem találva megkérdőjelezhetetlen bizonyítékot a bűnösségükre.
Knox 2011-ben a tárgyalóteremben. Ártatlannak vallotta magát
Knox 2011-ben a tárgyalóteremben. Ártatlannak vallotta magát
Alessandro Bianchi / Reuters

A harmadik vádlott, az elefántcsontparti születésű Rudy Guede vádalkut kötött, még az elsőfokú tárgyaláson gyorsított eljárásban 30 évi börtönt kapott, amit fellebbezése után 16 évre csökkentettek. Két éve a legfelsőbb biróság új tárgyalást rendelt el Knox és Sollecito ügyében. Ennek eredményeként a vádlottak távollétében tavaly januárban Firenzében a bíróság mindkettőjüket újra bűnösnek mondta ki. Sollecito 25 évet, Knox pedig 28 évet és hat hónapot kapott. Mindketten fellebbeztek. Ennek a tárgyalása van most napirenden a legfelsőbb bíróságon.

Sollecito szerda délben apjával és ügyvédei kíséretében megjelent a bíróságon, még röviden nyilatkozott is, miszerint nagyon szeretné, ha végre pont kerülne az ügy végére, szeretne normális életet élni, hiszen hiába fejezte be mérnöki tanulmányait, vádlottként nem juthat megfelelő munkához. Knox viszont maradt az Egyesült Államokban, Seattle-ben. Az amerikai nőt Rómában csak az ügyvédei képviselik.

Az olasz sajtó már jó ideje kettejük románcának végéről ír. Sollecito még egy alkalommal 2012-ben ellátogatott Knoxhoz, ám a hírek szerint egy amerikai zenésszel él együtt, még az sem kizárt, hogy gyereket vár. Knox egyébként könyvet is irt hányattatásáról, így persze ártatlanságáról. Kerchner hozzátartozói eközben Nagy-Britanniában várják, hogy végre végső és igazságos ítélet szülessen.

A La Stampa szerda kora délutáni híre szerint a legfelsőbb bíróság döntése csak péntekre várható. Addig maradnak a kérdőjelek. A lap kommentárjában azt fejtegeti, hogy a hét és fél éve húzódó gyilkossági ügy lezárásától immár az olasz igazságszolgáltatás nemzetközi megítélése is függ. További kérdés, hogy a legfelső bíróság most megerősíti a tavaly januári firenzei ítéletet, avagy esetleg ismét új tárgyalást rendel el. Mindkét esetben felvetődik, hogy az olasz diplomácia miként éri el az Egyesült Államoknál Knox kiadatását. A benyomás az – írja a La Stampa –, hogy a legfelsőbb bíróság pénteken alighanem csupán a soha véget nem érő per egy újabb fejezetét zárja le az ítéletével.

Kronológia

2007. november 1. Meredith Kerchner 22 éves angol diáklányt, aki az Erasmus program keretében jött tanulni Perugiába, bérelt lakásában megölik. Másnap találják meg elvágott nyakkal a hálószobában.

2007. november 6. Őrizetbe veszik a 20 éves amerikai Amanda Knoxot, aki Meredith lakásának bérlőtársa volt, Amanda barátját, a 24 éves mérnökhallgató, pugliai Raffaele Sollecitót és a 38 éves zairei, ám 1988 óta Umbriában élő Patrick Lumumba Diyát, aki egy pubot vezetett, ahol Knox perugiai egyetemi tanulmányai mellett dolgozott.

2007. november 15. A nyomozók Meredith és Amanda DNS-ét azonosítják be egy konyhakésen.

2007. november 19. Letartóztatási parancsot adnak ki a Perugiában élő 21 éves elefántcsontparti Rudy Hermann Guede ellen, akit két nappal később Németországban elfognak.

2007. november 20. Szabadlábra helyezik Lumumbát, akinek alibijét többen is megerősítik a gyilkosság időpontjában.

2008. június 19. Lezárják a nyomozást, a két ügyész szerint aberrált, erőszakos szexuális aktus során ölték meg hárman, Knox, Sollecito és Guede a brit diáklányt.

2008. szeptember 16. A bíróság elfogadja Guede kérelmét rövidített ítélethozatalra.

2008. október 28. A bíróság 30 évi börtönre ítéli Guedét. 2009. január 18. Megkezdődik Amanda és Raffaele pertárgyalása.

2009. december 5. A perugiai bíróság 26 évi börtönre ítéli Knoxot és 25 évre Sollecitót.

2009. december 22. A fellebbezési bíróság Guede büntetését 16 évre csökkenti.

2010. november 24. Megkezdődik Knox és Sollecito fellebbezési tárgyalása. Ennek során a védelem a gyilkos fegyvernek tartott késen új DNS-vizsgálatot kért, egyben az állítólagos bizonyítékok felülvizsgálatát-

2011. október 4. A fellebbezési bíróság felmenti a két vádlottat a gyilkosság vádja alól, s elrendeli szabadon bocsátásukat. A két hónappal később kiadott magyarázat szerint nem sikerült a bűnösségüket bizonyítani, ezért az ártatlanságot kell vélelmezni.

2013. március 25. A legfelsőbb bíróság elé kerül az ügy, miután a vádat képviselő ügyész „törvények megsértésére és logikátlanságra” hivatkozva a fellebbezési felmentő ítélet semmissé tételét kezdeményezte. Egy nappal később a legfelsőbb bíróság elfogadja az ügyész érveit, és a fellebbezési tárgyalás megismétlését rendeli el.

2014. január 30. A firenzei fellebbviteli bíróság a második ilyen tárgyaláson bűnösnek mondta ki a két vádlottat, Knox 28 év és 6 hónap börtönbüntetést, Sollecito pedig 25 évi börtönt kapott.

2015. március 25. Összeült a legfelsőbb bíróság dönteni a tavaly januári ítélet fellebbezésében.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.