Szeva bácsi börtönben marad

Moszkvában meghosszabbították Szemjon Mogiljevicsnek, a Szeva bácsiként is ismert, több országban körözött figurának a vizsgálati fogságát. 50 millió rubeles adócsalással vádolják.

A moszkvai városi bíróság szerdán március 23-ig meghosszabbította a Szemjon Mogiljevics néven közismert Szergej Snájdernek, valamint a vele együtt őrizetbe vett Vlagyimir Nyekraszovnak, az Arbat Presztizs kozmetikai üzletlánc tulajdonosának vizsgálati fogságát; a védők fellebbezni szándékoznak.

Mogiljevics a kilencvenes évek elejétől sokáig Magyarországon élt, s gazdasági bűncselekmények miatt számos ország igazságszolgáltatási szervei keresik. Az Egyesült Államok illetékes szervei nemzetközi körözést adtak ki ellene. Kiadatása nem jön számításba, lévén orosz állampolgár, s az orosz állampolgárok kiadását tiltja az ország alkotmánya.

A hosszabbítást a nyomozó szervek indítványozták azzal, hogy bár a nyomozás lezárult, a vádlottaknak a vádirat tanulmányozásához, a nyomozóknak pedig annak elkészítéséhez még időre van szüksége. A védők bejelentették, hogy ők maguk és védenceik nem akarják a vádiratot tanulmányozni. A bírói indoklás szerint azonban a vádlottak szabadlábra helyezésük esetén akadályozhatják a bírósági eljárást.
Az orosz maffia egyik legbefolyásosabb személyiségének tartott Mogiljevicset és Nyekraszovot azzal vádolják, hogy mintegy 50 millió rubel értékű adócsalást követtek el az Arbat Presztizs üzletlánccal, bár mindketten állítják, hogy Mogiljevicsnek nincs köze a céghez.

Nyekraszov korábban már elmondta, hogy felajánlották neki: ha hárommillió dollárért eladja a sok százmilliót érő cégét, szabadlábra kerülhet. Hétfőn Dmitrij Medvegyev államfőhöz intézett nyílt levélben panaszolta fel, hogy a nyomozás vezetői rendszeresen elmondják neki, hogy hiába próbálja elérni szabadlábra helyezését, vagy bármit bebizonyítani a bíróságon, mert az illetékes bíróság "a Központi Szövetségi Körzet zsebében van". Ezzel szemben felajánlották neki többször is, hogy ha Snájder-Mogiljevicsre vall, akkor szabadlábra kerülhet.

A két férfi tavaly januári őrizetbe vételekor a sajtó tudni vélte, hogy Nyekraszov csak véletlenül került őrizetbe, s Mogiljevicsnek az akkor éppen kiéleződött orosz-ukrán gázügyletekben játszott szerepe áll a háttérben. A Vedmosztyi című lap kiderítette, hogy emellett az Arbat Presztizs történetében szerepe volt Dmitrij Firtas ukrán vállalkozónak is, aki az orosz-ukrán gázüzletben mindeddig közvetítő RoszUkrEnergo közel felének tulajdonosa, s akit több forrás Mogiljevics emberének tart.

Az 1989-ben alapított Arbat Presztizs, amelynek bevétele 2007-ben 471,5 millió dollár volt, az alapító tulajdonos távollétében úgy tönkrement, hogy kedden közölték: február elején bezárja az egyik moszkvai bevásárló központban lévő, több mint 3000 négyzetméteres utolsó üzletét, és ez marad a társaság utolsó vagyontárgya, mivel az ezen felül lévő, összesen mintegy húszezer négyzetméternyi boltokat el kell adnia adósságai törlesztésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.