Széttépte az Újszövetséget az izraeli képviselő

Tiltakoznak a szentföldi katolikusok, egy keresztény arab kommunista honatya, de felemelte szavát több amerikai zsidó szervezet és a Rágalmazásellenes Liga is.

Az ok: Michael Ben Ari, a Nemzeti Egység Unió képviselője nyilvánosan széttépett egy Újszövetséget, és a szemétkosárba dobta. A szélsőjobboldali nacionalista kamerák előtt jelentette ki, hogy a keresztény biblia „utálatos” könyv, és zsidók millióinak elpusztításához vezetett. A középkorban az inkvizíció ennek a jegyében vitte őket máglyára – közölte.

Ezt megelőzően az Izraeli Bibliatársulat héber nyelvű Újszövetség-köteteket küldött ki a képviselőknek. Victor Kalisher, a keresztény szervezet vezetője levelet is csatolt a könyvhöz. Ebben biztosította a címzetteket, hogy a héber fordítás megvilágosítja a szentírási szöveget, és segít megérteni azt. A feladó még kifejezte azt a reményét is, hogy a keresztény biblia beragyogja majd a képviselők útját. A címzettek vagy figyelmen kívül hagyták a küldeményt, vagy visszaküldték a feladónak. Egyedül Ben Ari rendezett médiaeseményt ez alkalomból. A nacionalista képviselő provokációnak minősítette a küldeményt. A tiltakozók, köztük a Kneszet elnöke is, az ő fellépését minősítették provokációnak. Sokan emlékeztettek, micsoda viharokat keltett, amikor egy amerikai protestáns fundamentalista Koránokat akart égetni. De felidézhették a korábbi idők Talmud-égetéseit, a Tóra-tekercsek meggyalázását is.

A képviselő fellépése felidézte azon korábbi eseményeket, amikor felléptek a keresztény hittérítés ellen Izrael területén. Elsősorban az úgynevezett messianisztikus zsidókat, vagy Jézus-hívő zsidókat támadták ortodox vallási csoportok. A missziókat törvény nem tiltja, de tilos pénzt vagy más anyagi ösztönzőket ajánlani a kitérőknek. Több kísérlet volt arra is, hogy teljesen betiltsák a zsidók keresztény hitre térítését Izrael területén. Ugyanakkor vannak igen élénk térítő tevékenységet folytató keresztény felekezetek, ilyenek például a mormonok. Az amerikai vallás egyetemi fakultást is létesített Jeruzsálemben. Az egyetem megnyitásának feltétele volt, hogy zsidókat ne keressenek meg a maguk vallási üzenetével.

Ben Ari teátrális fellépése azért is okozott politikai nyugtalanságot, mert Izrael manapság a legnagyobb politikai támogatást éppen az amerikai protestáns fundamentalistáktól kapja. Ez a közeg elkötelezetten Izrael-párti, így nem véletlen, hogy a mormon vallású Mitt Romney – a de facto republikánus elnökjelölt – a londoni olimpia megnyitója után sietve Izraelbe utazik: fontos demonstrálnia elkötelezettségét a republikánus tábor e része előtt. (A tengerentúli út harmadik állomása Lengyelország lesz.)

Érthető, hogy senkinek nem hiányzik, hogy az Újtestamentum meggyalázása újabb Izrael-ellenes vagy antiszemita kirohanásokat, erőszakot provokáljon ki. Ben Ari egyébként a szélsőséges Kach párt tagja volt korábban, ezt a terrorakciókról is elhíresült Meir Kahane rabbi alapította. Ez volt az oka annak is, hogy az Egyesült Államok bevándorlási hatóságai megtagadták Ben Aritól a beutazási vízumot.

Michael Ben Ari egy zsidó telepek melletti jeruzsálemi tüntetésen
Israeli lawmaker Michael Ben Ari speaks during a protest outside the weekly cabinet meeting in Jerusalem June 3, 2012, in support of a bill to legalise five settler buildings erected on private Palestinian land retroactively. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu sought on Sunday a way to implement a Supreme Court ruling to remove the dwellings without alienating his political supporters. The sign reads, "Legislating a law, stopping the destruction". REUTERS/Ronen Zvulun (JERUSALEM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.