Szétkapkodták a Ceauşescu-vagyont

Bár egy bírósági döntés értelmében a román diktátor vagyona egyedül életben maradt utódjára száll, a vagyon jó része az elkobzás után bizományi áruházakban végezte. A bukaresti Szépművészeti Múzeum ragaszkodik a 42 festményhez és grafikához – köztük Goya egyik művéhez.

A román bíróság úgy határozott, hogy az 1989 decemberében kivégzett és teljes vagyonától megfosztott Ceauşescu-házaspár vagyontárgyait vissza kell szolgáltatni a törvényes örökösnek. Minthogy a három gyermek közül Nicu és Zoe időközben elhunyt, ezért minden értéktárgy Valentin Ceauşescu birtokába kerül.

A problémát az okozza, hogy a tárgyak egy részét, már elkobzásukat követően Bukarest különböző bizományi áruházaiban értékesítették, nem csak értékükről nincs információ, de javarészt a tárgyak beazonosítása is lehetetlen.

Másrészt – írja a napilap – a bukaresti Szépművészeti Múzeum ellenáll, hogy visszaadja azokat a festményeket, melyeket a bíróság odaítélt az örökösnek. 42 festményről és grafikáról van szó, és néhány tucat  porcelánról, illetve a Kolumbusz-előtti időkből származó amerikai indián maszkokról. A gyűjtemény nem túl nagy és értéke sem felbecsülhetetlen – nyilatkozta egy művészettörténész az újságnak –, de jelentős román művészek alkotásai is megtalálhatók benne, így egy-egy kép Gheorghe Petraşcutól, Theodor Palladytól, Nicolae Tonitzától és Alexandru Ciucurencutól. Sőt van egy grafika Goyától is.

A múzeum igazgatója azzal érvel, hogy bár valóban Ceauşescu hagyatékáról van szó, de a műtárgyakat valaha a nemzeti vagyonból sajátította ki a diktátor, az tehát nem képezheti ismét a család tulajdonát, a múzeumban kell hagyni azokat.

Valentin Ceauşescu ügyvédje ugyanakkor már megkapta a végrehajtási végzést, a műtárgyak alighanem a múzeumból átkerülnek az örökös birtokába.

 

Forrás: globusz.net

Román színházi előadás 2005-ből. Darabokban a vagyon
Romanian actors hold placards that form a huge portrait of Nicolae Ceausescu in "A day in the life of Nicolae Ceausescu" at Mic Theater in Bucharest late February 17, 2005. This is the first time that a play inspired by the life of Romania's late Stalinist dictator has been performed in the former communist country after the bloody 1989 revolution. REUTERS/Bogdan Cristel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.