Szervkereskedelem miatt ítéltek el öt orvost Koszovóban

Illegális szervkereskedelem miatt börtönbüntetésre ítélt hétfőn Pristinában öt koszovói orvost egy uniós fennhatóság alatt álló bíróság.

A lehetséges legsúlyosabb - nyolc év - szabadságvesztést szabták ki Lutfi Dervishi urológusra, akinek a fiát, a szintén orvos Arban Dervishit pedig hét év és három hónap börtönbüntetésre ítélték. Ezenkívül több ezer eurós büntetés megfizetésére is kötelezték őket. Három további orvos egy év felfüggesztettől három évig terjedő szabadságvesztést kapott. Két vádlottat, köztük a koszovói egészségügyi minisztérium egykori magas rangú tisztviselőjét felmentették a vádak alól.

A botránya 2008-ban robbant ki Koszovóban. Az ügy úgy került a hatóságok látókörébe, hogy a pristinai repülőtéren rosszul lett egy török férfi, akinek egyik veséjét előzőleg a Medicus nevű pristinai magánklinikán átültették egy izraeli férfi szervezetébe.

Kiderült, hogy a klinikán több mint 30 ember veséjét távolították el és ültették át illegálisan. A Kelet-Európában és Közép-Ázsiában toborzott szervadományozóknak 15 ezer eurót ígértek, míg a veseátültetésre váró betegektől 100 ezer eurót kértek a beavatkozásért.

Az ügyben 2011-ben emelt vádat az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) ügyészsége illegális szervkereskedelem, emberkereskedelem, hivatallal való visszaélés, szervezett bűnözés és törvénytelen orvosi tevékenység végzése címén.

A vádiratban szerepel az izraeli állampolgárságú Mose Harel, aki a szervadományozók, illetve az átültetésre várók toborzását irányította, valamint a török Yusuf Sonmez, aki a gyanú szerint a műtéteket elvégezte a pristinai klinikán. Mindkettejük ellen távollétükben zajlik az eljárás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.