Szeretőrejtegetés kampánypénzen

Hazugságainak sorozata páriává tette az amerikai politikust, aki nyolc éve még az elnökjelöltségért is komoly versenyben volt.

John Edwards mélyrepülése a jelek szerint soha nem ér véget: egy szövetségi nagyesküdtszék pénteken vádat emelt az egykori demokrata párti elnökaspiránssal szemben. Kétéves vizsgálatot követően úgy találták: a 2008-as választási kampány során Edwards többszázezer, politikai adományokból származó dollárt fordított házasságtörési ügye elkenésére, szeretője, Rielle Hunter a nyilvánosságtól való távoltartására. Az összegnek szerepelnie kellett volna kampánya pénzügyi beszámolójában, állapították meg.

            Az egykori észak-karolinai szenátor 2004-ben John Kerry demokrata elnökjelölttel, George W. Bush - sikertelen - kihívójával szerepelt "párban", alelnökjelöltként. Az akkoriban 50-es évei elején járó politikus csillaga emelkedőben volt, ám az elmúlt években a közélet páriájává vált a politikusok házasságtörési ügyeit erkölcscsőszként követő Amerikában. Bebizonyosodott: megcsalta rákbeteg feleségét, Elizabeth Edwardst – aki azóta meg is halt –, és hazugságok sorozatában próbált az ügy elől menedéket találni. Az ügyet 2007 októberében a The National Enquirer bulvárlap robbantotta ki. (Ebből később érdekes "második ügy" lett: a lapot – a minőségi amerikai sajtó némi fintorgása mellett – Pulitzer-díjra esélyesként emlegették a közérdeket szolgáló riportsorozata miatt.) Edwards tagadott, majd csaknem egy évvel később beismerte a házasságtörést. Ekkor is tagadta viszont, hogy ő lenne a kampányában dolgozó Hunter – jelenleg hároméves – kisgyerekének apja. Tavaly év elején azonban ezt is kénytelen volt beismerni, mire felesége elköltözött, és el is akart válni tőle, de az egyéves kötelező különélési időszak leteltét már nem érte meg. A szintén Edwards kampánystábjában dolgozó Andrew Young azt állította, hogy a politikus rávette a hamis vallomástételre, hogy ismerje be: ő Hunter gyermekének apja.  

            Ezután Edwards elnöki törekvései is kérészéletűnek bizonyultak. A 2008 eleji demokrata párti előcsatározásokon pár hét alatt kihullott, miután egy második hely után háromszor is utolsóként végzett Barack Obama, illetve Hillary Clinton mögött.  

Democratic presidential candidate John Kerry (L) raises the arm of his running mate John Edwards at the Boston Pops concert in Boston, July 30, 2004.  Kerry formally accept the Democratic nomination for president at the party's convention.   REUTERS/
Democratic presidential candidate John Kerry (L) raises the arm of his running mate John Edwards at the Boston Pops concert in Boston, July 30, 2004. Kerry formally accept the Democratic nomination for president at the party's convention. REUTERS/Jim Young US ELECTION
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.