Szerelemre hivatkozott, de a terroristák után vágyakozott

Németországban csütörtökön börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, amiért megpróbált elutazni Szíriába, hogy csatlakozzon iszlamista terroristákhoz.
A müncheni tartományi bíróság két és fél év szabadságvesztésre ítélte a bajor fővárosban született 27 éves német állampolgárt súlyos állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítése miatt egy tavalyi törvénymódosítás alapján, amely szerint nemcsak azért jár büntetés, ha valaki csatlakozik terrorszervezethez, hanem azért is, ha kísérletet tesz erre. Ez az első büntetőper, amelyben alkalmazták az új jogszabályt.

Az elítéltet tavaly októberben vették őrizetbe a müncheni repülőtéren, ahonnan Törökországba akart utazni. Állítása szerint egy szerelmi kapcsolat miatt, és azért, hogy beiratkozzon egy Korán-iskolába, és menekülteknek segítsen. A bíróság azonban a többi között lehallgatott telefonbeszélgetések alapján bizonyítottnak találta, hogy valójában tovább akart volna utazni Szíriába, hogy csatlakozzon az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet szíriai szárnyaként számon tartott an-Nuszra Fronthoz.

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint az elítélt palesztin-csecsen származású, és esete a radikalizálódás szinte klasszikus példája. Az iskolából kimaradt, szakmát, végzettséget nem szerzett, testi sértés és rablás miatt megjárta a fiatalkorúak börtönét, majd édesapja halála után a vallás felé fordult, és belesodródott a müncheni szalafista – szélsőséges iszlamista – szubkultúrába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.