Szerelmes filmből politikai háromszög

Egy tajvani szerelmes film átívelt generációkon, tengereken - de politikai nézeteltéréseken egyelőre nem. A Hetedik fok óriási siker világszerte, de mivel a tajvani-japán kapcsolatokról szól, Kínában nem forgalmazzák.

A javuló kétoldalú viszony ellenére sem kapott egyelőre zöld lámpát Pekingtől Tajvan eddigi legnagyobb filmes kasszasikere. A Cape No. 7, azaz a Hetedik fok című, Wei Te-sheng rendezte mozi vágatlan verzióját a kínai cenzúra először elfogadta, de a bemutató előtt a helyi filmforgalmazó bejelentette, hogy „technikai okokból”, határozatlan ideig szüneteltetik a vetítést.

A hírek szerint a filmben szereplő két szerelmi történet közül azzal van a baj, amelyik hatvan évvel ezelőtt, egy tajvani nő és egy japán férfi kapcsolatát mutatja be. A férfi Tajvan japán megszállása alatt tanárként dolgozik a szigeten, és beleszeret egy tajvani lányba. A második világháború vége után a vesztes japánokkal együtt a férfinak is el kell hagynia Tajvant, szerelmét és bánatát pedig hét levélben fejezi ki. Ezek a levelek aztán eljutnak a mai főhőshöz – egy tajvani rockzenészhez – , aki ugyancsak egy japán lányba szeret bele.

Egyes pekingi pártpolitikusok szerint a film "túl szépen" mutatja be a japán gyarmatosítókat, akik a huszadik század első felében nem csak Tajvan szigetét, hanem a szárazföldi Kína nagy részét is bekebelezték. Kínai számítások szerint a megszállás alatt csaknem húszmillió ember halt meg, a történelmi sebek pedig máig nem igazán hegedtek be.

Tajvan egyébként erősen szimpatizál Japánnal, amire néhány pekingi bürokrata azt mondja, a szigetet japán imperialista agymosás érte.

Az új tajvani elnök, Ma Ying-jeou májusi beiktatása óta egyébként a Tajvani-szoros menti kétoldalú kapcsolatok sokat javultak, és folyamatossá vált a párbeszéd. Érdekesség, hogy a filmet bemutatták a nemrég Tajpejben vendégeskedett kínai főtárgyalónak, Chen Yunlin-nek, aki a rossz nyelvek szerint már korábban – egy kalózkópián – látta a művet.

A film rendezője egyébként azt közölte, hogy az idegen nyelvű kategóriában Oscarra és Golden Globe-ra is jelölt, kis költségvetéssel készített műnek – amely a modern szálon keresztül a sziget kulturális és etnikai sokszínűségét is bemutatja –-  semmi politikai célzata nincs, az csak a szerelemről, zenéről és az álmokról szól.

(From left) Taiwanese film director Wei Te-Sheng, Japanese actress Chie Tanaka and Taiwanese singer and actor Van Fan observe at a press conference for the movie Cape No.7 in Taipei, Taiwan, China, Tuesday, 2 December 2008.

Beijing has reversed it
(From left) Taiwanese film director Wei Te-Sheng, Japanese actress Chie Tanaka and Taiwanese singer and actor Van Fan observe at a press conference for the movie Cape No.7 in Taipei, Taiwan, China, Tuesday, 2 December 2008. Beijing has reversed it
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.