Szerelmes leveleket gyűjtött az NSA

Edward Snowden szerdán a menekültstátusza meghosszabbítását kérte az orosz hatóságoktól.
Az amerikai titkosszolgálat, az NSA egykori alkalmazottja és titkainak kiszivárogtatója egy éve bukkant fel a moszkvai Seremetyevo reptéren, de onnan terveivel ellentétben már nem tudott továbbutazni Latin-Amerika felé. A tranzitban töltött napok után végül egy évre kapott tartózkodási engedélyt Oroszországban. Ez augusztus elsején lejár, ezért hosszabbításért folyamodott.
Snowden párti-tüntetés augusztusban Brazíliában. Tízből egy
Snowden-párti tüntetés augusztusban Brazíliában. Tízből egy
Ueslei Marcelino / Reuters

Snowdent az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolják, Moszkva és Washington között pedig továbbra is feszültséget okoz, hogy az orosz hatóságok nem adják ki.

A 31 éves informatikus által lemásolt dokumentumokból azóta is folyamatosan szivárogtat a sajtó, abban az ütemben, ahogy ezeknek a feldolgozásával halad. Az elmúlt egy héten két bomba is robbant. Az elsőt a The Washington Post (WP) detonálta, amely olyan internetes levelezések, chatek leiratát kapta meg, amelyeket az NSA gyűjtött össze. Ezek azt bizonyították, hogy ártatlan emberek levelezését, beszélgetéseit is figyelték és tárolták a titkosszolgálatok. A lap munkatársai hónapokon át olvasták és elemezték a hatalmas mennyiségű iratcsomót, és arra jutottak, tízből kilenc megfigyelt személyt semmivel sem gyanúsították, és csak egy-egy akadt, akit bírósági engedéllyel figyeltek meg. Szerelmes leveleket, magánbeszélgetéseket, orvosi adatokat is találtak az NSA által összegyűjtött dokumentumok között.

Az amerikai hatóságok szerint mindez csak azt bizonyítja, minden egyes megfigyelt, gyanús személy kilenc másikkal lép kapcsolatba, akiknek a beszélgetéseit azért rögzítik, mert ők voltak a kommunikáció „másik oldalán". A WP szerint ki kellene szűrni a nyomozás szempontjából nem releváns tartalmakat, ám a Snowdentől kapott iratcsomag azt bizonyítja, hogy még évekkel később is őrizték azokat. Az így megfigyelt személyek között nagyon sok az amerikai állampolgár, akiknek a megfigyelése külön bírósági engedélyt követelne meg. A hírszerzés szerint ez azonban „járulékos" megfigyelés.

A másik leleplező cikket Glenn Greenwald tette közzé, akinek eredetileg átadta Snowden az iratokat. Ő dokumentumokra és saját nyomozására hivatkozva azt írja: neves, köztiszteletben álló muzulmán vallású amerikai állampolgárokat figyelt meg a CIA. E-mail címüket olyan listán találták meg, amely több mint hétezer, terrorizmussal gyanúsított külföldi adatait tartalmazta. A listán tartózkodók megfigyelését jóváhagyta az erre a célra létrehozott titkos bíróság, ezt kilencven naponként meg kell újítani.

A listán 202 amerikai állampolgár e-mail címe szerepel, ezekből Greenwald ötnek a nevét tudta azonosítani. Köztük van két egyetemi professzor, egy muzulmán jogvédő társaság igazgatója és egy ügyvéd is, aki terrorizmussal kapcsolatos ügyeken dolgozott. Az ötödik Faisal Gill, a republikánus párt embere, aki George W. Bush idején a belbiztonsági minisztériumban dolgozott. „Mindent megtettem, hogy hazafi legyek. Szolgáltam a haditengerészetnél és a kormányzatban, aktív tagja vagyok a társadalomnak" – mondta Gill a cikkben. Greenwald szerint mind az öt férfi a nyilvánosság előtt élte példaszerű életét. A sajtó folyamatos figyelme és a munkájukkal kapcsolatos ellenőrzések sem mutatták ki, hogy bármi közük lenne a terrorizmushoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.