Szerbián eddig 600 ezer menekült vonult át

A migránsválság kezdete óta Szerbián 600 ezer migráns vonult át - jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter a Blic című napilap internetes oldalának hétfői beszámolója szerint.
A tárcavezető kiemelte, hogy országa egy bizonyos számú migránst be tudna fogadni, számokat azonban nem kívánt közölni, mert - mint mondta - azok számos tényezőtől függnek. Korábban azt mondta, hogy Szerbia hatezer embert tudna elszállásolni a téli időszakban. Most annyit jegyzett meg, hogy országának akkor kellene migránsokat befogadnia hosszabb időre, ha ez az Európai Unió és a migránsútvonalon fekvő országok terve lenne, egyelőre azonban nincs ilyen terv.

A miniszter szerint előbb a szíriai helyzetet kellene megoldani, arra lenne szükség, hogy az EU és szövetségesei megfelelő politikai megoldást találjanak, emellett pedig kulcsfontosságúnak nevezte Törökország és az Európai Unió megállapodását.
Vulin felhívta a figyelmet arra, hogy a migráció költségeinek nagy részét Szerbia viselte, de jelentős segítséget kapott más országoktól is.

A tárcavezető hozzáfűzte, hogy a hó és a hideg ellenére a Szerbiában tartózkodó migránsokat ellátják, semmiben sem szenvednek hiányt. A rossz időjárási körülmények miatt január elején naponta mintegy kétezer migráns érkezett Szerbiába. Az ország november közepe óta csak a háborús övezetből érkezőket engedi továbbhaladni, a gazdasági bevándorlónak minősülő emberek nem léphetnek be az országba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.