Szerbiában került elő a huszonötmilliárdos Cézanne

A Fiú piros mellényben címet viselő alkotást 2008-ban vitték el egy zürichi múzeumból, több más híres festménnyel együtt.

A hatóságok ugyan nem közölték, melyik festményről van szó, de a szerb sajtó kiderítette, hogy a francia posztimpresszionista festő, Paul Cézanne képe került elő Belgrádban egy razziasorozat nyomán. A Fiú piros mellényben című alkotást 2008-ban a zürichi Emil Bührle Gyűjteményből vitte el három tolvaj, több más híres festménnyel együtt. Az utóbbiak közül még Zürichben előkerült már Claude Monet-tól a Pipacsmező Vetheuil-ben és Vincent van Gogh egyik képe, a Virágzó gesztenyefaágak is, most meglett a Cézanne-kép, Edgar Degas művének, a Lepic gróf és lányainak azonban még mindig nem akadtak a nyomára.

A 2008-as zürichi akció a legnagyobb műkincsrablás volt, amelyet addig a világon valaha végrehajtottak. Szemtanúk szerint a maszkot viselő, állig felfegyverzett tolvajok németül beszéltek egymáshoz, de nem tudták leplezni a kemény szláv akcentusukat. A belgrádi és cacaki razziasorozatban három embert tartóztattak le, de az egyelőre nem világos, hogy őket is vádolják-e a rablással. A B92 rádió mindenesetre úgy tudja, hogy a tolvajokról van szó, és több hónapnyi, országokon átívelő rendőri munka vezetett a letartóztatásukhoz. A szerb főügyész csütörtök este tesz bejelentést a nyomozásról.

Az 1888-ban festett Fiú piros mellényben című kép négy változatban létezik, a zürichi potom 109 millió dollárt (25 milliárd forintot) ér. A másik hármat amerikai múzeumokban őrzik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.