Szerbia enyhülőben Koszovóval szemben

Szerbia nem akadályozza meg, hogy Koszovó csatlakozzon néhány pénzügyi szervezethez – mondta Borisz Tadics szerb elnök, Az EU bővítési biztosa szerint az Európai Bizottságnak nem feladata állást foglalni Koszovó státusával kapcsolatban

Borisz Tadics szerb elnök csütörtökön tagadta, hogy Szerbia a kilencvenes évek  politikáját alkalmazná Koszovóval szemben, kijelentve, hogy Belgrád nem akarja megakadályozni Koszovó csatlakozását nemzetközi pénzügyi szervezetekhez.

Az Olli Rehnnel, az EU bővítési biztosával folytatott megbeszélés után nyilatkozó államfő Koszovó miniszterelnökének, Hasim Thacinak arra a kijelentésére reagált, amely szerint Szerbia „teljességgel soviniszta" politikát folytat a magát függetlennek  tartó volt tartománnyal szemben. Thaci a függetlenség  egyoldalú kikiáltásának egyéves évfordulóján az AFP hírügynökségnek nyilatkozva  ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Belgrád szakít a milosevicsi idők mentalitásával, és eljön az az időszak, amikor Koszovó és  Szerbia mint két független állam tart fenn kapcsolatot.

Tadics elutasította a régi idők politikájának továbbélésére  vonatkozó vádat, és leszögezte: országa semmilyen módon sem kívánja  akadályozni, hogy Koszovó csatlakozzon nemzetközi pénzügyi szervezetekhez. Belgrád szerinte már a Koszovó leendő státusáról  folytatott tárgyalások idején is ezt javasolta.

A szerb államfő, aki - országa más politikusaihoz hasonlóan - minden nyilatkozatában következetesen elutasítja a Koszovó függetlenségének elismerését, azt mondta, a vitás kérdésekre olyan megoldást kell találniuk, amelyek sem a szerb  államot, sem a Koszovóban élő szerbeket és albánokat nem fenyegeti.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy az esetleges tárgyalásokkal  kapcsolatos belgrádi és pristinai álláspont egyelőre kibékíthetetlennek látszik. Szerb részről azt mondják, hogy  hajlandóak gyakorlati kérdésekről beszélni, ám Szerbia szuverenitása  és területi épsége kétségbevonhatatlan, vagyis szó sem lehet függetlenségről. Pristina ezzel  szemben ragaszkodik ahhoz, hogy Koszovó függetlensége befejezett  tény, amit nem lehet kétségbe vonni.

Rehn kijelentette, hogy Szerbia EU-integrációja  független Koszovó státusától. A politikus azzal kapcsolatban, hogy  22 EU-tagállam már elismerte a volt szerb tartomány egy évvel  ezelőtt kikiáltott önállóságát, úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottságnak mint közös irányító testületnek nem feladata állást foglalni Koszovó státusával kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.