Szerbia az EU-csatlakozási kérelem benyújtása mellett döntött

Szerbia úgy döntött, hogy benyújtja a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz - közölte újságírókkal szombaton Mirko Cvetkovic kormányfő, reményét fejezve ki, hogy ez a lépés még az idén megtörténhet.

"A szerb kormány úgy döntött, hogy benyújtja az EU-csatlakozási kérelmet" - mondta újságíróknak a kormányfő. "Most arra várunk, hogy Svédország közölje, mikor adhatjuk át hivatalosan a kérelmet" - tette hozzá Cvetkovic.

December 31-ig Svédország tölti be az unió soros elnöki tisztét.

Ezt megelőzően, szombaton a szerb Európai Integrációs Tanács azt ajánlotta a kormánynak, hogy még az év végéig nyújtsa be a csatlakozási kérelmet az uniónak.

Boris Tadic szerb elnök elmondta, hogy a csatlakozási kérelem benyújtását megvitatta az unió 27 tagországának vezetőivel.

"Európai partnereink többsége támogatott bennünket a csatlakozási kérelem benyújtásában" - mondta az államfő.

"Nagy nap ez Szerbia és az állampolgárai számára. Szeretném üdvözölni ez alkalomból a szerb állampolgárokat" - mondta Tadic újságírók előtt. Az államfő egyszersmind üdvözölte a vízumkötelezettség feloldását is: a szerb, valamint a montenegrói és a macedón állampolgárok szombat óta vízum nélkül utazhatnak az EU-államokba.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.