Szerbia: új választásokkal a vajdasági autonómia ellen?

A koszovói hadsereg megalakulása és a vajdasági autonómiatörekvések miatti „válság” feloldására előre hozott parlamenti választásokat követelt kedden egy szerb radikális pártvezér. A szakértők szerint azonban Aleksandar Vucic új pártja népszerűsége miatt hangoztatja ezt.

Parlamenti választásokat követelt kedden Szerbia egyik vezető politikusa, Aleksandar Vucic, a Szerb Haladó Párt (SNS) alelnöke. Szerinte az ország válságban van, amelyből csak parlamenti választások eredményeként juthat ki. A politikus a válság okai között a függetlenségét kikiáltott Koszovó hadseregének formálódását, a Szerbiát is érintő világméretű pénzügyi válságot, a vajdasági autonómiatörekvéseket említette.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy Szerbiában, ahol az elmúlt két évben két parlamenti, elnök- és helyhatósági választást is tartottak, valóban kérdésessé vált a parlament működőképessége, ami ez felveti egy új választás slehetőségét. Az alapvető ok azonban nem az, amiről Vucic beszélt, hanem pártjának, a legnagyobb ellenzéki erőt alkotó Szerb Radikális Pártból kivált SNS-nek a megalakulása.

A radikálisok 78 parlamenti képviselője közül 23 a Szerb Haladó Pártba távozott, s Előre Szerbia néven új frakciót alakított, és közvélemény-kutatások szerint a radikálisok egykori szavazótáborának jelentős része is mögéjük állt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.