Szerbia nem zárja le a határait, és segíti a menekülteket

Az Európai Unió tagországainak mindegyike így vagy úgy, de lezárja a határait a migránsok előtt, Szerbia viszont nem ezt teszi - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök csütörtökön a szerb-magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsán, ahol a migránsok számára kialakított pihenőhelyre látogatott.
A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a szerb kormányfő hozzátette, hogy az EU-nak mindenképpen átfogó megoldásra van szüksége a probléma megoldása érdekében.

Emlékeztetett arra, hogy szeptember 15-től a magyar törvények szerint öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok, akik illegálisan lépik át a határt.

Kiemelte, hogy a Szerbiába érkező migránsok nem akarnak a nyugat-balkáni országban maradni. Aleksandar Vucic tájékoztatta a magyarkanizsai pihenőhelyen tartózkodókat, hogy a határon kerítés vár rájuk.

A magyarkanizsai pihenőhelyen az utóbbi három hétben mintegy 29 ezren haladtak át - jelentette ki Lackó Róbert, a település képviselő-testületének elnöke csütörtökön a szerbiai közszolgálati televízióban. Naponta 1700-1800 migráns tartózkodik a város szélén felállított pihenőhelyen, de a múlt héten volt olyan nap is, amikor 3 és fél ezren érkeztek a településre. Hozzátette azt is, hogy a pihenőhelyet télen nem lehet majd használni, mert a sátrak nem fűthetők, a migránsok viszont már most is sokszor tüzet gyújtanak, ami nagyon veszélyes, a sátrak és a környező épületek is meggyulladhatnak.

Robert Lesmajster, a pihenőhely vezetője elmondta: jelenleg valamivel több mint kétszázan tartózkodnak a vásártéren kialakított központban, szerdán 1700-an voltak, de az éjszakát a többségük már nem töltötte ott.

Hasonló pihenőhely kialakítását tervezik Szabadkán is. A migránsok többsége jelenleg a város régi téglagyárában húzza meg magát mielőtt útra kelne, hogy átszökjön a zöldhatáron Magyarországra. Emellett Belgrádban is ideiglenes befogadóközpontot alakítanak ki, hogy a migránsok ne a város parkjaiban aludjanak. Szerbiában az idén mintegy 100 ezer migránst regisztráltak.

A Faktor Plus közvélemény-kutató ügynökség felmérése szerint egyébként a szerbiaiak hetven százaléka támogatja azt, hogy az állam élelmiszert, vizet, szállást és gyógyszert biztosítson a migránsoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.