Készülnek a káoszra, amit mi szabadítunk rájuk

Szerbiát újabb, minden eddiginél nagyobb menekülthullám fenyegeti, ezúttal azonban északi irányból. Ezzel a forgatókönyvvel számol az ország, miután szeptember 15-én Magyarországon életbe lépnek a szigorított szabályok.

Szerbiában egyelőre senki sem beszél arról, hogy milyen konkrét intézkedésekkel készül fel erre az ország. A mindig riposztra kész miniszterelnök helyett ezúttal Alekszandar Vulin munka- és szociálisügyi miniszter egy televíziós interjúban mondta el ezzel kapcsolatosan azt, hogy nincs erre vonatkozó egységes európai döntés, és szerinte semmi sem lesz a menekültek Szerbiába történő visszaküldéséből. Ha erre mégis sor kerülne, Szerbia is továbbküldi őket, ami végül teljes káoszhoz fog vezetni. Hozzátette: Szerbia szeretné megőrizni a Magyarországgal ápolt jó kapcsolatokat, és a kedélyek csillapítására szólította fel a szerb közvéleményt.

Szerb földre lép egy menekült Macedónia felől. Ő még elérhet a magyar határhoz szeptember 15-ig
Szerb földre lép egy menekült Macedónia felől. Ő még elérhet a magyar határhoz szeptember 15-ig
Marko Djurica / Reuters

Ivica Dacsics külügyminiszter a Danasz című napilapban beszélt arról: a teljes magyar határzár után a menekültek Horvátország és Bulgária felé veszik majd az irányt, ha pedig Horvátország is kerítést építene, el is kerülik majd az országot. Elmondása szerint Szerbia nem fog kerítéssel védekezni a déli határain.

Bosznia-Hercegovina kormánya viszont gőzerővel készül arra, hogy Magyarország teljes határzárat vezet be, és a menekültek ezrei új útvonalon próbálnak majd eljutni Nyugat-Európába – jelentette be Dragan Mektic biztonságügyi miniszter. A helyzetet súlyosbítja a hidegre forduló időjárás, a migránsokat ugyanis nem lehet majd rögtönzött befogadóközpontokban elszállásolni.

A német Der Spiegel is arról cikkezett, hogy a Görögországon, Macedónián és Szerbián át Magyarországra vezető út helyett a menekültek Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia felé fordulhatnak, és már az ősz folyamán akár húszezren is átléphetik Bosznia-Hercegovina határát. Szlovéniában egy héttel ezelőtt 13 önkormányzat vezetői találkoztak a belügyminisztérium képviselőivel, hogy a várható menekülthullámról tárgyaljanak, és Ranko Ostojic horvát belügyminiszter is a napokban jelentette be, hogy Horvátország az Európai Uniótól kapott pénzből két befogadóközpontot épít fel az év végéig. Ezekben nagyjából száz-száz menekültet tudnak majd elhelyezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.