Szerbia már régen elveszítette Koszovót

A koszovói kérdés már megoldódott, az a terület már nem számít Szerbia déli tartományának, a szerbek az 1998-1999-es szerb-koszovói háború idején elveszítették - jelentette ki Dobrica Cosic volt jugoszláv elnök, szerb író a Nedeljnik című szerb hetilapnak adott interjújában.

A 93 éves nacionalista politikus - aki 1992 és 1993 között a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság első elnöke volt - úgy fogalmazott: azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a területvesztés örökre szól-e, mert az európai és a balkáni történelem még bárhogyan alakulhat.


Cosic kifejtette, hogy szerinte kár erőt pazarolni a koszovói kérdésre, mert a történelem ezt már megoldotta. Ezzel a kijelentéssel arra utalt, hogy Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, még ha ezt Belgrád nem is hajlandó elismerni.


A volt jugoszláv elnök megállapította, hogy nagyon sok hasonlóság van abban, ahogyan az európai hatalmak Szerbiához viszonyultak 1914-ben, 1941-ben és ma. Az első és a második világháborúban háborús ultimátumokkal álltak elő, most azonban már kifinomultabb nyomásgyakorlással élnek - magyarázta. Hozzátette, hogy ezek elsősorban a gazdaság területére irányulnak, és így a lakosság életére hatnak ki. Úgy fogalmazott: több megértésre számított az EU részéről, de Brüsszel folyamatosan újabb és újabb feltételeket állít az uniós csatlakozás elé.


"Az unió Szerbiával szembeni diplomáciája a zsarolás diplomáciája, amely megsérti az országunkat, és az EU vezetőinek feledékenységéről tanúskodik" - fejtette ki Cosic. Hozzáfűzte: ez balkáni kérdés, Szerbia pedig "központi erő a Balkánon".
Leszögezte: a kívülről jövő nyomás elviseléséhez vagy csökkentéséhez mindenképpen arra van szükség, hogy az ország új szövetségeseket szerezzen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.