Terrorizmus: Szerbia és Macedónia szűri a migránsokat, a Wizz Air nem repül Egyiptomba

Szerbia és Macedónia korlátozta a beáramló migránsáradatot, és csak a szíriai, iraki és afgán bevándorlókat engedi át. A Wizz Air november 28-ától határozatlan időre felfüggeszti Budapest és az egyiptomi Hurghada közötti járatait.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) belgrádi irodája közölte csütörtökön az MTI tudósítójával, hogy Szerbia és Macedónia korlátozza a menedék kérők belépést és csak a szíriaiakat, irakiakat és afgánokat engedik át az országokon. Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kijelentette: horvát és szlovén bejelentések miatt hozták meg a döntést.

Melita Sunjic, az UNHCR belgrádi szóvivője elmondta, hogy szerda 18 óra óta a szerb hatóságok a szerb-macedón határról visszafordítják mindazokat, akik nem szíriai, iraki vagy afgán állampolgárok, illetve az utóbbi három csoportból is azokat, akik nem rendelkeznek görög vagy macedón regisztrációs papírokkal. Eddig mintegy száz embert küldtek vissza Macedóniába. Hozzátette: a szerb-macedón határ melletti Presevóban jelenleg nem végeznek regisztrációt, mindenkit visszaküldenek, akit korábban nem vettek nyilvántartásba Görögországban vagy Macedóniában.

Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter csütörtökön a szerb sajtónak azt mondta, azok nem léphetnek be Szerbiába, akik Szlovénia és Horvátország szerint gazdasági bevándorlóknak számítanak, azaz nem háború sújtotta övezetből érkeznek.
"Nem engedhetünk be senkit Szerbiába, aki nem tudja majd folytatni az útját" - szögezte le a politikus. Felhívta a figyelmet arra, hogy a problémát csak a migránsútvonalon fekvő országok együttműködésével lehet megoldani, az egyoldalú lépések károsak lehetnek, és csak újabb gondokat okoznának.

Az éjszaka a szerb-horvát határon is hasonló intézkedéseket vezettek be, a Bródba (Slavonski Brod) induló vonatokra csak a szíriaiakat, irakiakat, afgánokat és pakisztániakat engedték fel. Így Sidnél körülbelül 440-en ragadtak arra várva, hogy a hatóságok megváltoztassák döntésüket. Sunjic közölte, hogy éjszaka körülbelül 300-an a mezőn keresztül próbáltak meg átjutni Horvátországba, a hatóságok azonban visszaszorították őket.

Az UNHCR belgrádi szóvivője hozzátette, hogy Macedónia éjjel háromkor zárta le a határait a szerbbel megegyező kritériumok alapján, így mintegy százan rekedtek Görögország és Macedónia között.

November 28-ától határozatlan időre felfüggeszti Budapest és az egyiptomi Hurghada közötti járatát a Wizz Air - közölte a diszkont légitársaság az MTI megkeresésére csütörtökön. A tájékoztatás szerint a légitársaság a működési környezet felülvizsgálatát követően döntött a járatok ideiglenes megszüntetése mellett. A részletekről az utasok a Wizz Air ügyfélszolgálatánál érdeklődhetnek. A légitársaság menetrendje idén május 16-án bővült a Budapest-Hurghada közötti járattal, amelyet heti egy alkalommal indítottak. A döntésre azt követően került sor, hogy az Orosz Biztonsági Szolgálat kedden bejelentette: terrortámadás miatt zuhant le október 31-én a Kogalymaviaja orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből indult járata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.