Szerbia eddig nem talált veszélyes embereket a migránsok között

Szerbiában eddig nem találtak biztonsági kockázatot jelentő embereket a migránsok között - jelentette ki Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerdán Belgrádban, amikor ellátogatott a szerb főváros autóbusz-pályaudvara melletti parkban táborozó migránsokhoz.
Elmondta, hogy idén több mint 120 ezer migráns haladt át az országon, a biztonsági szolgálatok pedig mindenkit ellenőriztek, akivel szemben fennállt a gyanú, hogy részt vettek a szíriai harcokban vagy hogy tagjai az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek. Hozzátette: a külföldi szolgálatokkal is folyamatos az egyeztetés, de nem találtak ilyen személyeket. Hangsúlyozta, hogy Szerbiában nyilvántartásba veszik mindazokat, akik áthaladnak az országon, így fénykép is készül róluk, valamint ujjlenyomatot is vesznek tőlük.

A legtöbb migráns Macedóniából érkezik Szerbiába, ők a presevói ideiglenes befogadó központban regisztrálhatnak, és így 72 órás tartózkodást biztosító engedélyt kapnak.

A központ adatai szerint naponta körülbelül ezer embert vesznek nyilvántartásba. A Presevóban tartózkodó újságírók megfigyelései, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint azonban ennél jóval többen lépnek át a macedón-szerb határon, és sokan már a nyilvántartásba vétel előtt autóbuszra vagy taxiba szállnak, és elindulnak a szerb-magyar határ felé.

A presevói befogadó központot néhány napon belül átalakítják, és a késő őszi, illetve a téli időjárásnak megfelelően felszerelik - jelentette be szerdán az objektumban tett látogatásakor Bratislav Gasic szerb védelmi miniszter.

Belgrádban pedig egy-két héten belül kezdődik meg egy hasonló befogadó központ építése, amelynek elsődleges célja az lesz, hogy a szerb fővárosba érkező migránsok ne a parkokban, a szabad ég alatt aludjanak.

Szerbiába egyébként most már naponta mintegy ötezer migráns érkezik, ám néhány napnál többet nem töltenek az országban, úti céljaik között a nyugat-európai országok szerepelnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.