Szerbia azt állítja, hogy megalázták, és készül a válaszra

Miután az Európai Unió kedden 14 óráig nem reagált a szerb–horvát határon kialakult helyzetre, Szerbia ellenintézkedésekre kényszerül a határnak a szerbiai teherjárművek előtti, egyoldalú horvát lezárása miatt – jelentette ki kedden Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök.

Szerinte Horvátország döntése megalázó, káros és botrányos, és amennyiben nem vonja vissza döntését, a kétoldalú és nemzetközi szerződések megszegése miatt Szerbia jogi úton védi meg az érdekeit. Vucsics hozzátette, Magyarország a horvátokkal ellentétben tisztességesen járt el, amikor – saját kárára is – mindkét irányba lezárta a határt. Miroszlav Poledica közlekedésügyi államtitkár közlése szerint Szerbia Románia és Bulgária felé irányítja a teherforgalmat a horvát határzár miatt.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szerint a legkevésbé veszélyeztetett országok, például Magyarország is „show-műsort” csinál a menekültkérdésből, Szerbiának pedig azt üzente: ne emelje fel annyira hangját, és küldje a menekülteket Magyarországra és Romániába is. Ranko Osztojics horvát belügyminiszter korábbi kijelentése szerint Horvátország a bajakovóit leszámítva minden más határátkelőt lezár egészen addig, amíg Szerbia nem változtat azon a gyakorlaton, hogy csak Horvátország felé küldi a menekülteket.

A horvát belügyminisztérium jelentése szerint Horvátországba eddig közel 30 ezer menekült érkezett, az opatovaci ideiglenes befogadóközpontban jelenleg csaknem 2500-an tartózkodnak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.