Szerb drogbáró szlovák útlevéllel

Azonnali hatállyal érvénytelenítette a pozsonyi belügyi tárca Dragoslav Kosmajac szlovák útlevelét, akit belgrádi sajtótájékoztatóján Alekszandar Vucsics kormányfő a legnagyobb szerb kábszerügynöknek nevezett - jelentette be Robert Kalinák belügyminiszter. Közölte azt is, hogy a nevezett személy bevont okmányát 2004-ben állították ki Pozsonyban. A mostani ellenőrzések számos hibát, manipulációt találtak, ezért született meg a döntés. A belügyminiszter hozzátette: ha az illető ezzel az útlevéllel jelentkezne bármelyik határátkelőn, akkor letartóztatnák. A belgrádi Blic értesülése szerint Kosmajac néhány nappal ezelőtt fülest kaphatott, mert a szerb fővárosból hirtelen Montenegróba vagy Bosznia-Hercegovinába távozott.

A szlovák tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy néhány hasonló esetet fedeztek fel, amelyekről egyeztetnek a szerb hatóságokkal, miközben idehaza még keresik a felelősöket, akik valószínűleg nem kevés pénzért követtek el súlyos törvénysértést. Pozsonyi újságok Baki Szadiki koszovói drogbáró esetére is emlékeztetnek, aki másfél évtizede ugyancsak szlovák állampolgárságot szerzett és éveken át a tátrai luxusvillájából intézte a Törökországból becsempészett, a feketepiacon sok millió eurót fialó kábszerek értékesítését, főleg Nyugat-Európába.

Bizonyíthatóan tegező viszonyban volt Stefan Harabínnal, a pozsonyi Legfelsőbb Bíróság nemrég leköszönt elnökével. A koszovói drogbárót egyszer felmentette a szlovákiai bíróság, és csak a közvélemény nyomására újították fel a pert, amelynek végén huszonkét évnyi börtönbüntetésre ítélték őt.

A szlovák diplomácia vezetője a történtek kapcsán kijelentette: külföldi útjai során szégyenkezik amiatt, hogy akadnak olyan személyek, akik hajlandók kufárkodni hazájuk becsületével és jó hírnevével. „Nincs kétségem afelől, hogy ezekért az ügyletekért egyesek nagy pénzeket vágtak zsebre. Az iratok megmaradtak, amelyeken jól olvashatóak a döntéshozók aláírásai is, ezért mielőbb meg kell nevezni a tetteseket" – hangsúlyozta Miroslav Lajcák.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.