Szeptemberben jöhet az Obama–Putyin-csúcs

Lehetséges, hogy Barack Obama oroszországi látogatását összevonják az amerikai elnöknek a G20-as csoport szeptemberi csúcstalálkozóján való részvételével – közölte szerdán az Egyesült Államok oroszországi nagykövete az Interfax orosz hírügynökséggel.

Michael McFaul a moszkvai Gajdar Fórumon, a tekintélyes orosz és külföldi közgazdászok, jelentős nemzetközi pénzügyi és gazdasági szervezetek képviselőinek részvételével zajló gazdasági konferencián nyilatkozott. Az amerikai diplomáciai misszió vezetője hozzátette: nemrég tért vissza Washingtonból, ahol úgy értesült, hogy a Fehér Házban még nem döntöttek Obama moszkvai látogatásának konkrét időpontjáról.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly júniusban, a G20-as csoport mexikói csúcsértekezletén találkozott és tárgyalt négyszemközt, beiktatását követően először az Egyesült Államok elnökével. Az orosz-amerikai csúcsra többszöri visszautasítás után került sor. Az államfői posztot 2012. május 7-én harmadszor elfoglaló Vlagyimir Putyin előbb azt hárította el, hogy részt vegyen a NATO májusi chicagói csúcstalálkozóján. Maga helyett a kormányfői székben őt követő Dmitrij Medvegyevet küldte Camp Davidbe is, a G8-as csoport ugyancsak tavaly májusban tartott csúcsértekezletére.

Nemrég kenyértörésre vezetett az orosz-amerikai kapcsolatokban a tavaly decemberben Washintonban elfogadott Magnyitszkij-záradék, amely olyan orosz tisztségviselők beutazását tiltotta meg az Egyesült Államokba, akiket felelősnek tartanak Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd 2009-ben, börtönben bekövetkezett haláláért. A Kreml szerint az USA törvényhozása ezzel a büntetőintézkedéssel váltotta fel a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény megadását Oroszországnak tiltó, úgynevezett Jackson–Vanik-féle törvénymódosítást.

A Magnyitszkij-záradékra válaszul az orosz törvényhozás december végén sietve kidolgozta és elfogadta azt a törvényt, amely egyebek között megtiltja, hogy orosz gyermekeket amerikai állampolgárok fogadjanak örökbe. Miután Putyin aláírta, a jogszabály január elsején életbe is lépett. Továbbra is súrlódásokat okoznak Moszkva és Washington között az európai rakétavédelmi rendszer fejlesztése körüli ellentétek. A Kreml írásos jogi garanciákat kér Washingtontól arra, hogy a rendszer nem irányul az orosz hadászati atomfegyverek és Oroszország ellen, nem bénítja meg az orosz csapásmérő kapacitást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.