Szeparatisták a szankciós listán

Kelet-ukrajnai orosz szeparatista vezetők vannak azon a szombaton közzétett 11 fős listán, amellyel az EU kiegészítette az ukrajnai válság miatt szankciók által sújtottak névsorát.
A tagországok kül- és biztonságpolitikai kérdésekben illetékes nagykövetei szerda este állapodtak meg abban, hogy további 11 olyan személyt sújtanak büntető intézkedésekkel, aki részt vesz az oroszbarát kelet-ukrajnai felkelésben.

A neveket azért hozták csak most nyilvánosságra, mert előbb meg kívánták tenni a szükséges lépéseket - így például a bankszámlák zárolását -, és ennek eredményességét meghiúsíthatta volna, ha az érintettek korábban tudomást szereznek az ellenük foganatosított intézkedésekről.

Előzőleg az unió több lépcsőben már 61 embert és két céget szankcionált az EU-ban elérhető javainak - alapvetően bankszámláinak - befagyasztásával, valamint a természetes személyek esetében beutazási tilalommal is. A szankciók elrendelésének az indoka a szakadár fegyveres felkelésben való tevékenység, illetve a Krím félsziget orosz bekebelezésében való részvétel volt.

A szombaton nyilvánosságra hozott, kiegészített listán szerepel többek között Alekszandr Borodaj, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke, valamint Marat Basirov, a Luganszki Népköztársaság miniszterelnöke. Szintén felvették a feketelistára Alekszandr Hrjakovot, aki az önjelölt donyecki kormányzatban a belügyi és a tájékoztatási tárca irányítója. Ez utóbbi minőségében a szeparatista propagandatevékenységben játszik fontos szerepet. A luganszki kormányzat számos tagja ugyancsak szerepel az uniós szankciós listán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.