Szentesítették Ahmadinezsád új elnökségét

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője hétfőn hivatalos szertartás keretében jóváhagyta Mahmúd Ahmadinezsád elnökké választását.

Az arab nyelvű al-Alam állami televízió jelentése szerint a forradalom vezetője megerősítette Ahmadinezsád második, négyéves elnöki mandátumát. Ahmadinezsádot június 12-én választották meg újra Irán elnökévé. A szavazás tisztaságát azonban főként a reformerők kétségbe vonták, ami súlyos feszültséget váltott ki az iráni közéletében. A régi-új elnök szerdán teszi le a hivatali esküt a parlament előtt.

Hamenei a ceremónián úgy vélekedett, hogy az irániak Ahmadinezsád megválasztásával a világ arroganciája és a szegénység ellen szavaztak, s az igazság mellett foglaltak állást.

Az ünnepélyes aktuson nem jelent meg Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt elnök és a reformer szellemiségű Mohammed Hatami, aki két időszakot töltött Irán államfőjeként. A ceremóniáról távol maradt az elnökválasztás két vesztes jelöltje, Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi is. Mindketten az elnökválasztás eredményének megsemmisítését követelik, mert szerintük Ahmadinezsád csalással nyert. Emiatt törvénytelennek tartják a leendő új kormányt, amelynek összeállítására Ahmadinezsádnak két hete van.

Úgy hírlik, a konzervatív beállítottságú iráni törvényhozás akár el is vetheti az Ahmadinezsád által a testült elé terjesztendő kormánynévsort, ha azon az elnök csak a közvetlen környezetéből való személyeket tüntet fel.

Bíróság előtt ellenzékiek

Teheránban szombaton mintegy száz ember, köztük tekintélyes politikusok ellen kezdődött bírósági tárgyalás. A vád ellenük az, hogy a választás után részt vettek azokban a tömegmegmozdulásokban, amelyek kétségbe vonták a voksolás tisztességes lebonyolítását. Mint az ügyészek fogalmaztak, a vádlottak nemzetbiztonsági érdekek ellen cselekedtek, zavart keltettek a közrendben, és vandál cselekedetekre ragadtatták magukat.

Hatami vasárnap kirakatpernek nevezte a tárgyalást, amely ellenkezik az alkotmánnyal, a törvénnyel és az állampolgárok jogaival. Muszavi pedig úgy vélekedett, hogy a vallomásokat kínzással csikarták ki a vádlottakból. Mohammad Ali Abtahi - aki Hatami első mandátuma alatt kabinetfőnök volt, később alelnökké nevezték ki - az eljárás során "megbánást tanúsított", árulónak nevezte az egykori elnököt, és visszavonta állítását, hogy csalás történt az elnökválasztáson.

Rohamrendőrök Teherán utcáin

Rohamrendőröket vezényeltek Teherán főbb pontjaira hétfőn, hogy megakadályozzák az ellenzéki tüntetéseket. Az IRNA hivatalos hírügynökség szerint a rendőröket a város minden főterére és főútjára kivezényelték pár órával Ahmadinezsád kinevezése  után.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy pár száz ellenzéki megpróbált összegyűlni a Vali Aszr téren, de a tüntetés kialakulását megakadályozták a rendőrök. Összecsapás nem történt, az emberek a felszólításra békésen elhagyták a helyet.

Elie Wiesel és 44 Nobel-békedíjas levélben biztosította támogatásáról az iráni ellenzéket

Nyílt levélben biztosította támogatásáról hétfőn Sirin Ebadi iráni ügyvédet és az iráni ellenzéket Elie Wiesel író és 44 Nobel-békedíjas társa, közte Desmond Tutu dél-afrikai püspök arra buzdítva, hogy ne veszítsék el a reményt a vitatott iráni elnökválasztást követően.

A levél írói felszólították Ebadit, aki 2003-ban az iráni emberjogok védelme érdekében folytatott küzdelméért kapta meg a Nobel-békedíjat, valamint Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök ellenfeleit, hogy ne essenek kétségbe. A Nobel-békedíjasok elítélték egyben az iráni elnökválasztásokat követően történt súlyos emberjogsértéseket.

 

 

 

 

 

 

Ali Hamenei ajatollah jóváhagyta Mahmúd Ahmadinezsád elnökké választását Teheránban, 2009. augusztus 3-án
EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on their ability to film or take pictures in Tehran. Iranian President Mahmoud Ahmadinejad (R) kises Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei after receiving a certificate declaring him as president of the Islamic Republic of Iran from Khamenei in Tehran August 3, 2009. Iran's supreme leader formally approved the second term presidency of Ahmadinejad on Monday after a disputed election that leading reformists say was rigged to ensure the incumbent's victory. REUTERS/khamenei.ir (IRAN POLITICS) QUALITY FROM SOURCE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.