Szenteket avatott a pápa

Egy nőt és négy férfit avatott szentté XVI. Benedek pápa vasárnap a vatikánvárosi Szent Péter téren tartott szertartáson.

A két spanyol, egy-egy belga, francia és lengyel boldog szentté avatási ceremónián jelen volt - a szentté avatandó személyek hazájából érkezett számos zarándok mellett - II. Albert belga király és felesége, Paola királyné, Lech Kaczynski lengyel államfő és Francois Fillon francia miniszterelnök.

Az öt új szent közül az egyedüli nő a francia Jeanne Jugan (1792-1879), a Szegények Kis Nővérei Kongregációjának alapítója.

A két új spanyol szent egyike Francesco Coll y Guitart (1822-1895) domonkos rendi pap, a Boldogságos Szűz Mária Angyali Üdvözletéről elnevezett Domonkos Nővérek Kongregációjának alapítója, míg a másik Rafael Arnáiz Barón (1911-1938) trappista szerzetes. Az új lengyel szent Zygmunt Szczesny Felinski (1822-1895) varsói érsek, a Mária Családja Ferences Nővérei Kongregációjának alapítója.

A szentek sorába lépett a belga Jozef Damian de Veuster ( 1840-1889) is, aki a Jézus és Mária Szent Szívéről elnevezett kongregáció tagja volt.  Ő a legismertebb az új szentek közül, hiszen a flamand születésű Veuster - Damján (József) atya néven - a XIX. század végén 16 éven át volt a leprások apostola Molokai szigetén, a Hawaii-szigeteken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.