Szent helyeket akart felrobbantani egy amerikai Izraelben

Izraelben vádiratot nyújtottak be egy harmincéves texasi keresztény fiatalember ellen, aki a Sin Bét, izraeli belbiztonsági szolgálat szerint illegálisan fegyvereket szerzett és merényletre készült muzulmán szent helyek ellen - jelentette kedden a helyi média.
A vádirat szerint az Adam Everett Livvix nevű férfi 1,4 kilogramm, a hadseregtől lopott robbanószert vásárolt izraeli katona lakótársától, hogy azzal muszlim szent helyeket támadhasson meg. A mintegy két éve palesztin területeken és Izraelben tartózkodó Livvixet előzőleg az Egyesült Államokban kábítószerrel való visszaélés miatt körözték.

Livvix 2013-ban érkezett a Közel-Keletre, ahol először a Palesztin Hatóság területén, Hebronban és Betlehemben élt. Ott a Sin Bét szerint egy palesztin arra is megpróbálta rávenni, hogy egy mesterlövész puskával végezzen az éppen Izraelbe látogató Barack Obama amerikai elnökkel, de Livvix elutasította az ajánlatot - írja a Híradó.

Később illegálisan Izraelbe költözött, ahol körülbelül másfél évig élt. A Sin Bét nyomozása szerint az amerikai haditengerészet elitkatonájának mondta magát, arabokkal szembeni elítélő véleményét hangoztatta, és közölte ismerőseivel, hogy muzulmán szent helyeket szeretne megtámadni.

A rendőrség egy bejelentés nyomán november 19-én tartóztatta le a férfit, aki akkor a Háárec című újság honlapja szerint filmbe illő módon próbált elmenekülni a hatóságok elől: hetedik emeleten lévő lakásának ablakából kiugrott egy hatodik emeleti erkélyre.

Egy másik vádpont szerint egy katona ismerősének közvetítésével további, hadseregtől lopott robbanószerekre alkudozott, és egy másik katonától is robbanószerkezetet próbált szerezni - írta a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

A texasi férfi ügyvédje azt mondta, hogy a Sin Bét eltúlozza a Livvix jelentette biztonsági fenyegetést.

Izrael értesítette az amerikai hatóságokat az Izraelben elfogott amerikai állampolgár elleni vádakról. A bíróság elrendelte fogva tartását a jogi eljárás idejére, és védőügyvédje kérésére pszichiátriai kivizsgálásnak vetik alá.

A Livvix elleni vádiratot különösen feszült jeruzsálemi biztonsági légkörben nyújtják be, amit főként a város szent helyei fölötti vitatott, zsidók és muzulmánok által egyaránt igényelt fennhatóság okoz.

1969-ben egy ausztrál keresztény tüzet nyitott Jeruzsálemben, azt remélve, hogy ezzel előidézi Jézus Krisztus második eljövetelét. Később elmegyógyintézetben ápolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.