Szenátusi titkokat fürkészett a CIA

A kormányzat kongresszusi ellenőrzésének akadályozásával vádolta meg a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) kedden Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata elnöke, aki kijelentette, hogy a CIA minden előzetes figyelmeztetés nélkül behatolt a bizottsági tagok biztonságosnak vélt komputereibe.

A számítógépek az amerikai biztonsági szervek által a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után alkalmazott fogva tartási és vallatási módszerekre vonatkozó vizsgálat anyagait tartalmazták. Feinszein szerint a CIA átvizsgált egy hálózati meghajtót is, amely a szenátusi adminisztratív munkatársak munkáit és belső üzeneteit tartalmazza.

„Aggályaim vannak azzal kapcsolatban, hogy a CIA megsérthette a hatalmi ágak szétválasztásának az Egyesült Államok alkotmányában foglalt elvét" - mondta a szenátus előtt elmondott beszédében Feinstein.

Brennan tagadja a vádakat
Brennan tagadja a vádakat
JASON REED / Reuters
John Brennan CIA-igazgató szerint viszont semmi sem állhat távolabb az igazságtól. "Mi nem csinálunk ilyet" - mondta Brennan az NBC előtt, hangsúlyozva,   biztos benne, hogy az állítások valóságtartalmának vizsgálata felmenti majd a CIA-t a vádak alól. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kitért az ügy kommentálása elől, de annyit megjegyzett, hogy Barack Obama megbízik Brennanben.

A CIA és a szenátusi hírszerzési bizottság között kibontakozott küzdelem középpontjában az utóbbi testületnek a kémszervezet fogva tartási és vallatási módszereiről elkészített, 6300 oldalas, igen kritikus hangvételű titkos jelentése áll. A CIA gyanúja szerint ennek elkészítésekor a szenátus személyzete, még Leon Panetta igazgatósága idején, jogosulatlanul fért hozzá egy belső anyaghoz. A szenátus alkalmazottai viszont úgy gondolják, hogy az ügynökség túllépte hatáskörét, amikor ennek kivizsgálásba kezdett.

Feinstein aggódik a titkosszolgálati beavatkozás miatt
Feinstein aggódik a titkosszolgálati beavatkozás miatt
Jonathan Ernst / Reuters
A kölcsönös vádaskodások nyomán az igazságügyi minisztérium mindkét fél állításaival kapcsolatban vizsgálatot indított. Ugyancsak nyomozást folytat az ügyben David Buckley, a CIA fő belső ellenőre.

Feinstein a maga részéről kedden védelmébe vette a szenátus munkatársainak magatartását, azt állítva, hogy nem követtek el bűncselekményt. A szenátor szerint a felsőházi alkalmazottak egy olyan elektronikus keresőeszközt alkalmaztak a 6,2 millió oldalnyi irat szűrésére, amelyet éppen a CIA bocsátott rendelkezésükre.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.