Szeméttúró újságírók száz éven át

Anya Schiffrin újságírónő a Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott előadást legújabb könyvéről, amely a Globális szeméttúrás: 100 év oknyomozó újságírás a világ körül (Global Muckraking: 100 years of Investigative Journalism from around the World) címet viseli.
Schiffrin könyve az oknyomozó újságírás legnagyobb érdeklődést kiváltó cikkeit mutatja be hatalmi visszaélésekről, korrupcióról, éhínségről, kínzásról, kényszermunkáról és egyéb rémtettekről a 19. és a 20. század folyamán. A riportok a maguk idejében nagy hatással bírtak, több esetben is tüntetések és nagyszabású kampányok alapjául szolgáltak.

Az írónő előadását a „muckraking journalist" (szó szerint: „szeméttúró újságíró") fogalmának tisztázásával kezdte, hiszen ahogy fogalmazott, bárhol is jár a világban, azt tapasztalja, hogy a könyve iránt érdeklődők nem tudják hova tenni ezt a kifejezést.

„A szeméttúró újságírók eredetileg az első világháború előtti reformfolyamatokról, politikai és gazdasági korrupcióról, a befolyásos vállalatok által generált társadalmi és szociális nehézségekről, kizsákmányolásról, kényszermunkáról írtak leleplező riportokat. Céljuk az volt, hogy ezekről a törvénytelen és sok esetben kegyetlen cselekedetekről a nyilvánosság is értesüljön" – fejtette ki Anya Schiffrin.

Mint az előadáson kiderült, a könyv ötlete akkor ütött szöget a fejében, amikor felkérték, hogy tartson előadásokat a Columbia Egyetem újságíró doktori képzésén az afrikai és indiai gazdasági újságírás történetéről. A kutatómunka során rengeteg, a feledés homályába merült érdekes történetre bukkant, és eldöntötte, hogy ezeket témakörönként csoportosítva könyv formájában is megjelenteti.

Schiffrin előadásában azokról a történetekről mesélt, amelyek szerinte nemzetközi szinten a legnagyobb érdeklődést váltották ki. Cikkük megjelenése után a szerzők közül sokan megaláztatásban részesültek, volt, akit börtönbe zártak, néhányukat pedig kivégezték.

A könyvben számos egyéb történet mellett megtalálható Adam Hochschild amerikai történész és újságíró „Lipót király szelleme" című írása, amely a kongói gyarmati időszakot mutatja be. Az akkori Kongói Szabadállam (ma Kongói Demokratikus Köztársaság) II. Lipót belga király magángyarmata volt, ahol milliók rabszolgamunkájával és a népirtás módszereit is előszeretettel alkalmazó zsoldoshadsereg közreműködésével üzemeltettek gumiültetvényeket. A leleplező írás a belga konzervatívok és a royalisták körében hatalmas felháborodást váltott ki, de a szerző a belga néppel sem bánt kesztyűs kézzel: kemény kritikával illette, amiért nem volt képes szembenézni a múlttal, és továbbra is kritika nélkül viszonyul az egykori uralkodó rémtetteihez.

Szintén említésre méltó történet a kényszermunkásokat alkalmazó angolai csokoládégyár esete, vagy az Amazonas esőerdőben a gumi előállítására specializálódott perui Amazonas vállalat dolgozóinak munkakörülményei, akiket gyakran megkorbácsoltak, megcsonkítottak, megkínoztak, de akár meg is öltek. 

A könyv másik történetében egy újságíró a saját tapasztalatai alapján számol be a dél-afrikai apartheidről, miután szándékosan börtönbe juttatva magát Johannesburgban riportot írt az ottani körülményekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.