Szemet vetett Fidzsire a kínai flotta

A csendes-óceáni befolyásért vetélkedik az Egyesült Államokkal a pekingi vezetés. Kína az idén közel 13 százalékkal növeli katonai kiadásait.

Kína az idén 12,7 százalékkal tervezi növelni védelmi kiadásait, amely így 601 milliárd jüant (91,5 milliárd dollárt) ér el – jelentette be a Népi Gyűlés tanácskozását megelőző pekingi sajtóértekezleten Li Zhaoxing, a törvényhozás ülésszakának szóvivője. Mint a Xinhua hírügynökség emlékeztet, tavaly Kína a katonai költségvetését csak 7,5-százalékkal emelte, igaz, a megelőző évtizedben évente rendre kétszámjegyű volt a növelés.

A korábban a külügyminiszteriposztot betöltő Li részben a fogyasztói árak megugrásával, illetve a fegyverzet korszerűsítésének igényével indokolta az idei tervezett üzemet. Egyúttal visszautasította, hogy léteznének "bizonyos rejtett katonai kiadások”, szerinte a költségvetés „átlátható”.

Kína 1,3 milliárdos lakosságához, mind hatalmas területéhez (így hosszú tengerpartjához) képest is alacsonynak tekinthető a fegyveres erők 2,3 milliós létszáma. Ráadásul a GDP mindössze 1,4 százaléka megy a védelmi kiadásokra – állította a szóvivő. Szerinte a szomszédos India esetében ez a mutató két százaléknál is magasabb. Li nyomatékosította, hogy Kína „korlátozott” katonai ereje kizárólag védelmi jellegű, „nem jelent fenyegetést egyetlen országra sem”.

A Reuters szerint Kína katonai erejének gyors fejlesztése nyugtalanságot kelt a környező országokban. India a minap jelentette be védelmi kiadásai 11,6 százalékos növelését, miközben ez tavaly csak négy százalék volt. Tajvan az Egyesült Államoktól és Európától remél korszerű fegyvereket, ellensúlyozandó a kínai szárazföldről a szigetre "szegezett" 1400 rakétát. Japán és más térségbeli államok, például Vietnam és a Fülöp-szigetek is mind gyakrabban kerülnek vitába Pekinggel, amiért kínai hadihajók, repülőgépek olyan tengeri körzetekben bukkannak fel, körzeteiben, amelyeket ezek az országok saját felségterületüknek tekintenek. „Aggodalommal szemléljük a kínai katonai korszerűsítéseket és az egyre intenzívebb aktivitást” – mondta Yukio Edano japán kormányszóvivő.

Az Egyesült Államokat is meglepetéssel érik a kínai fejlesztések, így az első "lopakodó" harci gép próbaútjának időzítése éppen Gates védelmi miniszter pekingi látogatására. Értesülések szerint Kína még az idén vízre bocsátja első repülőgép-hordozóját, s előrehaladott az anyahajók elleni rakéta kifejlesztésében is.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a szenátus külügyi bizottságában szokatlan élességgel vetette fel Kína jelenlétének erősödését a természeti kincsekben gazdag csendes-óceáni térségben. Pekinget azzal vádolta, hogy néhány kis államot, mint Fidzsit próbálja megvásárolni. Mint mondta, immár „vetélkedés folyik a két ország között a befolyásért”. Clinton kemény hangneme azért kelthetett meglepetést, mert Hu Jintao elnök közelmúltban tett látogatásakor Washingtonban még a „pozitív, együttműködő és bizalom erősítésére törekvő kapcsolatokról” volt szó.

Flottaparádén a kínai haditengerészet egyik tengeralattjárója
A Chinese Navy submarine takes part in an international fleet review to celebrate the 60th anniversary of the founding of the People's Liberation Army Navy in Qingdao, Shandong province in this April 23, 2009 file photo. China will beef up its military budget by 12.7 percent this year, the government said on March 4, 2011, a return to double-digit spending increases that will stir regional unease. REUTERS/Guang Niu/Pool/Files (CHINA POLITICS MILITARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.