Szélsőséges iszlám szervezet ölte meg a vlagyikavkazi polgármestert?

A vlagyikavkazi polgármester ellen szerdán elkövetett merényletet egy Kataib al-Houl (Oszétia Dzsamaatja) elnevezésű, eddig alig ismert iszlám szervezet vállalta magára csütörtökön, de a nyomozó hatóságok ezt kétkedéssel fogadták.

Az iszlamisták közleményét a csecsen szeparatisták szócsöveként ismert, kavkaz-centr című honlap közölte azzal, hogy Vitalij Karajev polgármestert azért ölték meg, mert üldözte a fejkendőt viselő muzulmán nőket.

A Kataib al-Houl korábban egy orosz helikopter lelövését (2006), egy vlagyikavkazi kaszinóban elkövetett robbantást (2006) és az észak-oszétiai szervezett bűnözés elleni hatóság vezetőjének idén márciusban történt meggyilkolását vállalta magára. A helyi nyomozó hatóságok azonban rámutattak, hogy a szervezet nevéhez fűződő eddigi esetek mindegyikében egyszerű bűnügyi hátteret találtak.

A csütörtöki orosz lapok szerint a merénylet indítékaként számításba jöhet az oszét-ingus konfliktus, a térség stabilitásának megingatása,  üzleti bosszú - Karajev kezdeményezésére több büntetőeljárás is indult különböző személyek ellen -, a politika (sajátos kaukázusi válfaja), amennyiben Karajev Tajmuraz Mamszurov észak-oszétiai elnök csapatához tartozott: egyes források szerint a polgármester politikai ellenfelei között volt egy magas beosztású politikus, és mindketten a köztársaságban gyakorolt befolyásuk növelésére törekedtek, s végül tulajdon-újraelosztással összefüggő kérdéskör, amennyiben a polgármesternek a vlagyikavkazi telkek és építési területek kijelöléséhez és elosztásához is köze volt.

A Déli Szövetségi Körzet nyomozó hatóságai viszont úgy nyilatkoztak, hogy az utóbbi az egyik legvalószínűbb ok, konkrétan Karajev szigorú és elvszerű magatartása, amelyet az ingatlanügyek törvényességét illetően tanúsított, ugyanis valóságos hadjáratot folytatott az ilyen ügyek rendbetételére.

Ugyancsak csütörtökön Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és egyben a Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) elnöke úgy nyilatkozott, hogy a legutóbbi vlagyikavkazi robbantás mögött a nemzetközi terrorszervezetekkel is kapcsolatban álló földalatti szervezkedés áll. A robbantás november 6-án történt a központi piac közelében egy öngyilkos merénylő nő követte el, az akció 12 embert megölt, és 43-at megsebesített.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.