Szélsőjobboldali frakció is alakulhat az EP-ben

Reális lehetőségnek tartja az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, hogy a jövő évi európai parlamenti választások után közös frakciót alapítanak a szélsőjobboldali pártok. Heinz-Christian Strache hétfőn egy bécsi sajtótájékoztatón beszélt erről.

Strache kijelentette, erős szövetségre van szükség, hogy "az EU centralizmusával" szembe tudjanak szállni. A politikus úgy látja, hogy a szociáldemokraták és a konzervatívok mellett már jelenleg is a szélsőjobboldali pártok jelentik a "harmadik erőt" Európában.

Múlt pénteken az FPÖ kezdeményezésére hat szélsőjobboldali és populista párt - a francia Nemzeti Front, az olasz Északi Liga, a Svéd Demokraták, a belga Vlaams Belang és a Szlovák Nemzeti Párt - képviselői Bécsben egyeztettek az együttműködésről.

Strache szavai szerint Geert Wildersszel, a holland Szabadságpárt (PPV) vezetőjével külön találkozót terveznek. Az osztrák politikus úgy vélekedett, hogy a PPV-nek "mindenképpen részt kell vennie" frakciójukban.

Az Európai Parlament (EP) 766 képviselőjéből 25 szükséges egy frakció létrehozásához, legkevesebb hét uniós tagországból. A frakcióhoz tartozás számos adminisztrációs, gyakorlati és költségvetési előnnyel jár.

A bécsi találkozó előtt két nappal Hágában Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke és Geert Wilders kötött egymással szövetséget az európai választásokra. A két pártvezető azt mondta, hogy a Vlaams Belang, az Északi Liga, valamint az FPÖ és a svéd testvérpárt mellett az Alternatíva Németországnak (AfD) és az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) csatlakozását is várják. Le Pen és Wilders ugyanakkor az AFP francia hírügynökség szerint kizárta a társulást például "a Jobbikkal, valamint a szlovák, a román és a bolgár nacionalistákkal".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.