Szélsőjobboldali férfi adhatta a fegyvert a párizsi merénylők kezébe

A francia rendőrség letartóztatott egy gyanúsítottat, akinek köze lehet a november 13-i párizsi terrortámadásokhoz.

A merényletek óta 2700 razziát tartottak a hatóságok és 360 embert helyeztek házi őrizetbe szerte Franciaországban – írja az AFP.

Észak-Franciaországban két olyan személyt tartóztattak le, akik a feltételezések szerint fegyvereket szolgáltattak a januári, kóser élelmiszerbolt elleni támadás egyik elkövetőjének, Amedy Coulibalynak. A két gyanúsítottat kihallgatják - írja a BBC. Coulibaly négy emberrel végzett az élelmiszerboltban, majd megölt egy rendőrt is, mielőtt tűzharcban életét vesztette volna.

Francia ügyészségi közlések szerint az egyik letartóztatott a Claude Hermant, aki szélsőjobb oldali csoportokkal áll kapcsolatban. A 29 éves férfi azt tervezte, hogy Szíriába utazik.

A BBC-nek eközben két külön forrás is megerősítette, hogy októberben látták a görögországi Lérosz szigetén Abdelhamid Abaaoudot, a 130 halálos áldozatot követelő novemberi 13-i párizsi merényletsorozat feltételezettt értelmi szerzőjét, abban az időpontban, amikor a francia stadionban robbantó két öngyilkos merénylő is ott tartózkodott.

A stadionban robbantó két merénylő október 3-án érkezett Léroszra egy menekülteket szállító hajóval. Innen Athénba mentek négy másik férfival, akikről azonban azóta sem tudni, hogy hol vannak. Egy utazási ügynök, aki tudtán kívül a merénylőknek adott el jegyeket az athéni kompra majdnem biztos benne, hogy Abaaoudot is kiszolgálta. Azért emlékszik rá a több száz menekült közül, mert a férfi beszélt franciául.

A sziget kórházának egy munkatársa szintén azt állítja, hogy Abaaoud járt az intézményben, ahol egy kisebb lábsérülését látták el. Elmondása szerint a férfi idegesnek és gyanakvónak tűnt, és száz eurót kínált azért, ha soron kívül ellátják. 

Abaaoud januárban egy ideig Athénban is élt, miután a belga rendőrség megpróbálta elkapni. Az akció nem járt sikerrel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.