A szélsőjobb térnyerésétől tart Amerika

A gazdasági válság és Obama, mint az ország első afroamerikai elnökének megválasztása a radikalizálódás mozgatórúgója - állapítja meg az USA belbiztonsági minisztériuma. Konzervatív kommentátorok ugyanakkor felháborodással fogadták a "hazafias érzésűek" kipécézését, és a veteránok is szót emeltek.

Noha konkrét, az ország ellen támadásról nincsen tudomása, a szélsőségesek megerősödésére figyelmeztet az amerikai belbiztonsági minisztérium jelentése. "A gazdasági visszaesés, illetve az első afroamerikai elnök megválasztása sajátos mozgatórugója a szélsőjobboldali radikalizálódásnak és toborzásnak" - állapítja meg a dokumentum, több tekintetben is párhuzamot vonva a 90-es évekkel.

Így például az Irakból és Afganisztánból sok esetben rossz pszichés állapotban visszatérő veteránok kapcsán a jelentés megemlíti Timothy McVeigh esetét, aki kitüntetéssel jött vissza az első öbölháborúból, de 2001-ben kivégezték az 1995-ös, 168 áldozatot követelő oklahomai házrobbantás miatt. Amerikai veteránszervezetek és politikusok is bírálták a leszerelt katonák ilyesfajta pellengérre állítását. - Timothy McVeigh egyetlen volt a több mint 42 millió veterán közül, akik háborúban viselték országunk egyenruháját. Ugyanannyira tisztességtelen, hogy McVeigh-t továbbra is az "elégedetlen veteránok" sztereotíp példaként emlegetik, mint Oszama bin Ladenre az iszlám kizárólagos példájaként utalni - áll David K. Rehbein, az Amerikai Légió veteránszervezet országos parancsnoka levelében, amelynek címzettje Janet Napolitano belbiztonsági miniszter. John A. Boehner, a republikánusok képviselőházi vezetője úgy vélte: a szöveg támadólag és elfogadhatatlanul beszél a hadviseltekről.

Napolitano, aki ügyészként annak idején közreműködött a McVeigh-ügyben, magyarázkodásra kényszerült azt követően, hogy a nyilvánosan nem közölt, a rendfenntartó szerveknek megküldött jelentés konzervatív blogok révén elterjedt a világhálón, éles bírálatokat is kiváltva. A tárcavezető elnézést kért, ha a szöveg a veteránok kipécézését sugalmazná. Jobboldali kritikákra válaszul azt is világossá tette: a minisztérium nem figyeli meg gondolatrendőrként a "másként gondolkodónkat", hanem a terrorveszély elhárítására összpontosít.

Előzőleg az identitás-, és vezetési válsággal küszködő republikánusok ügyeletes hangja, Rush Limbaugh kommentátor arról beszélt sokmilliós hallgatottságú rádióműsorában: a kormány szerint, úgy tűnik, az al-Kaidánál vagy Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőnél nagyobb veszélyt jelentenek az "átlagos, hétköznapi konzervatívok." - Mi aggasztja tehát a jobboldaliakat Nagy Nővér szerint? - teszi fel a kérdést Napolitanóra, és molett testalkatára egyaránt utalva saját blogján Michael Savage, konzervatív "megmondóember". "A törvénytelen idegenek, a szövetségi kormány növekvő hatalma, a fegyverelkobzások, az abortusz és az amerikai szuverenitás feladása. Más szóval bárki rajta van Nagy Nővér megfigyelőlistáján, aki aggódik határaink, nyelvünk és kultúránk megőrzéséért."

 

Az amerikai titkosszolgálat tagja Barack Obama járművének útját biztosítja Chicagóban 2008. november 6-án
Az amerikai titkosszolgálat tagja Barack Obama járművének útját biztosítja Chicagóban 2008. november 6-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.