Elhúzódó válság jöhet Romániában

Mindössze 78 nap után megbukott a román kormány, miután a törvényhozás pénteken elfogadta az ellenzéki Szociálliberális Unió beterjesztette bizalmatlansági indítványt. Nem kizárt, hogy az őszi választásokig korlátozott hatáskörű, ügyvivő kabinet irányíthatja az országot. Basescu a szocdem Victor Pontát bízta meg kormányalakítással.

Megbukott a román kormány, viszont többsége az ellenzéknek sincs a bukaresti törvényhozásban.Pénteken javában zajlottak az egyeztetések, amelyek nyomán Traian Basescu államfő megnevezhette az új miniszterelnököt. Estére a szociáldemokrata Victor Pontára esett az elnök választása.

A teljes parlamenti ellenzéket tömörítő Szociálliberális Unió (USL) márciusban megfenyegette a kormányt, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be, ha a kabinet a koalíciós RMDSZ „zsarolásának engedve” létrehoz egy magyar tannyelvű kart a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Az USL bizalmatlansági indítványára 235 törvényhozó voksolt, mindössze néggyel több a szükségesnél. Paradox módon a kezdeményezés éppen a kisebbségi képviselők szavazatával ment át. A pénzpiac a kormány bukására fogadott. Már a reggeli órákban elkezdődött a lej leértékelődése, a kormány bukásának hírére pedig történelmi csúcsot döntött az euró árfolyama.

A pénteki parlamenti vitát nacionalista felszólalások fűszerezték. Az alaphangot már az indítvány címével leütötte az ellenzék: „Állítsátok meg a zsarolható kormányt! Így nem, soha!” – ami a magyar szélsőjobb hírhedt, a román politikusok által gyakran idézett szólamának a parafrázisa. Az RMDSZ elnöke meglehetősen irritáltan nyilatkozott a vitáról kijövet. Arra az újságírói felvetésre, hogy a szociáldemokrata elnök kizárta az RMDSZ-szel közös kormányzás lehetőségét, Kelemen Hunor kérdéssel válaszolt: ki állította, hogy az RMDSZ kormányozni akarna a szociáldemokratákkal? Majd hozzátette, hogy „az utóbbi évek logikája szerint az RMDSZ a jobb-középpel kormányoz”.

A szavazást követő egyeztetésen, Basescu államfő előtt az USL magának követelte a kormányalakítás jogát. – Harminc másodperccel a kormány bukása után nyilvánosságra hozzuk az új kabinet névsorát és programját. Minden elő van készítve – fogalmazott már a szavazás előtt Victor Ponta, a szociáldemokraták elnöke.

Az ellenzék az elmúlt két hétben a kormánypárt tucatnyi képviselőjét a saját oldalára állította, azonban így is csupán 227 szavazatra számíthat biztosan. A bizalmi szavazás sikerre viteléhez pedig 231 voksra van szükség. A kijelölt miniszterelnöknek az alkotmány szerint tíz napja van arra, hogy összeállítsa a kormányprogramot és többséget szerezzen hozzá. Ha nem jár sikerrel, úgy a labda ismét az elnök térfelén pattog: az államfő új jelöltet nevezhet meg, vagy két próbálkozás után feloszlathatja a parlamentet. – Mi az év eleje óta következetesen követeljük az előrehozott választások kiírását, azonban tisztában vagyunk vele, hogy ez csak akkor történhet meg, ha valamennyi politikai szereplő, tehát a parlamenti pártok mellett az államfő is beleegyezik – ismerte el Crin Antonescu liberális párti (PNL) elnök.

A szociáldemokraták tiszteletbeli elnöke, Ion Iliescu volt államfő figyelmeztetett: a kormányalakítási megbízás csapdának bizonyulhat, hiszen kormányerőként az USL támogatókat veszíthet az őszi parlamenti választásokig. A felmérések szerint jelenleg az ellenzéki szövetségre szavazna a választók 50-55 százaléka.

Romániában elhúzódó politikai válság is jöhet. Miután az év elején kirobbant utcai tüntetések nyomán, februárban lemondásra kényszerült Emil Boc kormányfő, a jelenlegi miniszterelnök, Mihai Razvan Ungureanu mindössze 78 napi után kénytelen búcsút venni a román kormánynak otthont adó Victoria palotától, és az sem kizárt, hogy az őszi választásokig korlátozott hatáskörű, ügyvivő kabinet irányítja az országot.

 

 

A bukás napja: Mihai Razvan Ungureanu román miniszterelnök (lent, balról) a parlamentben
Bukarest, 2012. április 27. Mihai Razvan UNGUREANU román miniszterelnök (lant, balról) a helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget képviselő MARKÓ Béla (lent, jobbról), valamint KELEMEN Hunor kulturális miniszter, az RMDSZ elnöke (fent, balról) és Catalin PREDOIU igazságügyi miniszter (fent, jobbról) társaságában a kormánya elleni bizalmi szavazás megkezdését várja a bukaresti ülésteremben. Később a parlament többsége megszavazta a szociálliberális ellenzéki szövetség által beterjesztett bizalmatlansági indítványt, és ezzel megbukott a kormány. (MTI/AP/Vadim Ghirda)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.